Мариела Нордел: Десерти, които не са прекалено сладки

Сладкиши могат да се приготвят бързо и лесно

Признавам, че не обичам сладко и пренебрегвам десертите, за това в този брой ще отдам дължимото на тази важна част от всяко меню. Подбрала съм десерти, които не са прекалено сладки, лесни за приготвяне са и надявам се, ще се харесат на хора като мен, които не са фенове на захарта.

Морковени мъфини

Продукти: 300 г настъргани моркови, 100 г настъргани ябълки, 100 г стафиди, 50 г натрошени орехови ядки, 1 ч. л. смляна канела, 1 с.л. разтопено кокосово масло, 5 с.л. мед, 250 г бадемово мляко, 150 г брашно, 1 к.ч. олио, 1 яйце леко разбито.

Приготовление: Смесете и разбъркайте добре всички продукти да ви се получи рядко тесто. Разсипете го по хартиените мъфин формички и печете 45 м в предварително загрята на 160 С фурна.

Суфле от сирена

Продукти: 50 г краве масло плюс за намасляване на формичките, 30 г галета, 50 г брашно плюс екстра за набрашняване, 300 мл л мляко, една връзка див лук, 1 ч.л. горчица, 100 г настърган кашкавал, 100 г натрошено сирене, 100 г боровинки или къпини, 4 големи яйца – разделени жълтъци от белтъци.

Приготовление: Загрейте фурната на 225 С, намаслете 4 огнеупорни формички за суфле, поръсете ги с брашно и после изтупайте излишното брашно. Разтопете маслото в тиган, добавете брашното и бъркайте енергично. Продължавайки да бъркате, сипете на тънка струйка студеното мляко, за да ви се получи бешамел. Махнете от огъня и добавете, като бъркате добре галетата, горчицата, сирената, боровинките и ситно нарязания див лук. На края прибавете и жълтъците. Разбийте отделно белтъците на много твърда пяна и прибавете внимателно меренга към бешамелната смес, като бъркате много леко и с шпатула, за да не спаднат белтъците. Разсипете тестото по формичките и ги сложете в горещата фурна. След като затворите вратичката, намалете температурата на 200 С и повече не отваряйте, докато суфлетата напълно се изпекат – около 20 мин. Поднесете веднага, преди да е спаднало суфлето. Преди сервиране поръсете отгоре всяко едно с пудра захар.

Бананов шоко кейк

Продукти: 200 г черен/натурален шоколад, 100 г бял и 100 г млечен, 70 г овесени ядки, 70 г бадемово брашно, 100 г брашно, 2 ч.л. бакпулвер, 3 едри или 4 по-малки яйца, 2 с.л. кокосово масло, 300 г банани – от тях 100 г пасирани или добре намачкани, а останалите нарязни колелца, 60 г заквасена сметана или крем фреш

Приготовление: Сложете в тенджерка малко вода и купа отгоре, но така, че водата, дори и като заври, да не докосва дъното на купата. Когато водата заври, сипете в купата натрошения натурален шоколад и го разтопете, махнете купата от огъня и сипете вътре, като бъркате с шпатула бадемовото брашно, обикновеното брашно – предварително разбъркано с бакпулвера. Прибавете леко разбитите яйца и банановата каша – трябва да получите хомогенно, рядко тесто. На края прибавете натрошения млечен шоколад и банановите парченца. Покрийте с готварска хартия форма за кекс и изсипете вътре тестото. Печете на 180 С предварително загрята фурна около 45-50 мин., извадете и оставете да изстине кейкът за около два часа, чак тогава го махнете от формата. На водна баня отново разтопете белия шоколад, прибавете кокосовото масло и махнете от огъня. Когато малко поизстине, сипете вътре сметаната и енергично бъркайте, за да получите гладък сос. Изчакайте почти да изстине и го изсипете върху кейка, като го размажете с шпатула равномерно. Декорирайте с парченца банани и настърган шоколад.

 

Ябълкови бисквити

Продукти: 100 г краве масло, 150 г кафява захар, 1 яйце, 130 г брашно, 70 г пълнозърнесто брашно, по половин ч.л. бакпулвер, смляна канела и смляна куркума, 3 големи ябълки - настъргани, 100 г натурален шоколад –натрошен на дребно, 60 г орехови ядки – счукани на дребни парчета, но не и смлени, 50 г овесени ядки.

Приготовление: Загрейте фурната на 180 С, с миксера разбийте на пухкав крем маслото, захарта и яйцето. Размесете брашното с бакпулвера, канелата и куркумата. Разбъркайте с шпатула всички продукти да получите еднородна маса. Застелете тавичка с готварска хартия и сипете с една лъжица 20 бисквитки. Сипвайте ги на разстояние една от друга, защото при загряването ще се разтекат леко и да не залепнат. Печете ги около 20 мин, след това извадете и оставете още час да изстинат съвсем.

Ябълков кръбмъл

Може да приготвите този лесен и вкусен десерт с всякакъв плод – малини, ягоди, череши, но понеже вече е сезонът на ябълките, предлагам да се придържаме като французите,само към пресни и местни продукти!

Продукти: 500 г ябълки – нарязани на дребни кубчета, 50 г овесени ядки, 20 г ядки /може да ползвате лешници, орехи, шам фъстък/ - натрошени на средни парчета, но не и напълно смлени, 2 с.л. захар, 1 ч.л. смляна канела, 50 г стафиди, 50 г брашно, 50 г студено краве масло, нарязано на малки кубчета, 2 с.л. мед.

Приготовление: Смесете студеното масло с брашното, предварително пресято заедно със захарта. Работете бързо, за да не се разтопи маслото – трябва да ви се получат трохи, а не тесто. Размесете добре парченцата ябълки/плодове с меда, канелата, стафидите и ядките. Изсипете ги в намаслена огнеупорна форма и ги поръсете с трохите. Печете в предварително загрята на 200 С фурна около 25 мин, докато трохите станат златисти. При поднасяне акомпанирайте с разбита животинска сметана или с цедено кисело мляко.