"Баба ми беше много добра, нежна и мила, възпитаваше ме в любов и уважение. Когато ми се роди дъщеря, баба ми обясни как да направя така, че всеки ден да бъде изпълнен с радост и щастие в семейството“, разкрива пред letidor.ru Ирина Жигина – предприемач и грижовна майка. И изброява съветите на своята баба, за да съхраним семейната хармония, пише obekti.bg.

Признаваме – всичките са много ценни:

1. Усмивката озарява целия свят – започвайте и завършвайте всеки ден с усмивка.

2. Уважавайте детето, не използвайте оскърбителни думи, не давайте категорични оценки ("ти никога няма да се справиш“, „проваляш се“, „ти си кръшкач“ и т.н). Ако има причина да се скарате, карайте се не на детето, а на лошата му постъпка (не "ти си лош ученик", а „лошо си си научил урока“).

3. Ако смятате, че е нужно да го накажете, не е нужно после да припомняте постоянно постъпката му – той вече си е понесъл заслуженото наказание.

4. Уважавайте избора на детето. Разрешете му само да избере книгата, дрехата или играта, която му харесва. Дайте му избор от 2-3 подходящи варианта и малкото ще е щастливо, че е направило самостоятелен избор.

Ако нищо от предложеното не го устройва, обяснете му вашата позиция – приведете аргументи защо е важно да направи/купи/облече именно това, а не друго.

5.Съветвайте се с детето, интересувайте се от мнението му по различни въпроси.

6. Уважавайте личното време на хлапето и го предупреждавайте за своите планове - отделете от своето време, за да му разкажете за тях предварително. Може то да си има свои, детски работи – да си е поканило приятелчета вкъщи или да иска да си играе навън…

7. Хвалете го. Колкото се може по-често. На вас може да ви се струва, че то е направило нещо незначително, но за него е възможно да е истинско геройство.

8. Дайте на детето си усещането, че ролята му в семейството е важна и отговорна.