Пайовете са баница, но с дебел блат
Те могат да бъдат сладки и солени, топли и студени
На Запад пайовете са много популярна форма за посрещане на гости или като гощавка по празниците, особено сред немскоговорящите и скандинавските народи. Те варират от сладки до солени, от топли до студени – нещо като нашите баници с пълнежи, но западнярите са се изхитрили и вместо да точат фини кори са решили проблема с един дебел блат.
Ще ви предложа няколко рецепти за вкусни и лесни пайове, които скоро ще се превърнат в любими на семейството и приятелите.
Вкусотия с кашкавал:
Основата се прави от студено, нарязано на кубчета краве масло и брашно в съотношение 1 към 2. На 150 г масло прибавете 300 г брашно и 1-2 с.л. леденостудена вода, както и сол на вкус. Омесете меко тесто, като работите бързо, за да не се разтопи маслото. Натъпчете го в предварително намаслена форма за пай и оставете в хладилника за половин час да стегне. Загрейте фурната през това време на 225 градуса и печете основата 10 мин. За да не ви се надигне тестото, преди да го мушнете във фурната, покрийте го с алуминиево фолио или готварска хартия и отгоре изсипете един пакет зърна боб. Махнете фолиото и печете още няколко минутки, докато блатът придобие леко розова коричка. Извадете от фурната и оставете да се охлади. През това време пригответе пълнежа: Разбийте 3 яйца с 200 млл течна животинска сметана, сол и смлян бял пипер на вкус. Прибавете 200 г ситно настърган кашкавал и изсипете сместа върху изстиналия блат. Печете още 20 мин на 220 градуса и оставете отново да поизстине. Паят е вкусен както топъл, така и студен. Акомпанира се със ситно нарязан червен лук, див лук, червен хайвер и се гарнира с пресен копър.Тако със заквасена сметана
За основата ще трябва да смесите 100 г бяло и 200 г пълнозърнесто брашно, сол на вкус и да прибавите ситно нарязано 75 г студено краве масло и 100 млл заквасена сметана или крема сирене „Филаделфия“. Омесете тесто и оставете в хладилника за час, увито в пласт фолио. Намаслете форма за пай и я поръсете със счукан тако чипс. Отгоре натъпчете тестото да оформите кора и печете 10 мин основата на предварително загрята на 225 градуса фурна. През това време запържете 1 глава ситно нарязан лук в малко зехтин, прибавете 400 г кайма и като се запържи, добавете пресован чесън, смлян червен пипер, по желание 1 ч.л. лют червен пипер, сол и смлян бял пипер на вкус, 1 ч.л. кориандър на прах, 1 ч.л. риган на прах, 1 ч.л. кимион. Добавете към запръжката и 1 ч.ч. ситно нарязани домати. Когато всичко се запържи добре, оставете сместа да изстине, поръсете със ситно нарязан пресен кориандър или магданоз и смесете с предварително разбити 3 яйца с 300 млл течна животинска сметана. Изсипете пълнежа в изпеченото тесто, поръсете със счукани такос чипс и печете още 20 мин във фурната на 220 градуса. Готовия пай поръсете с нарязан пресен магданоз и поднесете със зелена салата, заквасена сметана, настърган кашкавал, ситно нарязани мариновани люти чушлета.Може и с пиле
Тестото омесете от 2 към 1 бяло пресято брашно със студено, нарязано на дребни кубчета краве масло. На половин кг брашно, сложете 250 г масло, сол на вкус и 4 с.л. леденостудена вода. Оставете го завито в пласт фолио в хладилника за половин час да стегне и застелете после с него намаслена пай форма. Печете в предварително загрята на 225 градуса фурна около 10-15 мин, след което оставете да изстине. През това време пригответе пълнежа: Нарежете месото от горната част на пилешките бутчета и гърдите на средно големи кубчета. Запържете ги до златисто в малко краве масло и зехтин. Прибавете 1 глава нарязан лук и 1-2 жълти чушки, нарязани със същата големина като пилето. Добавете пресован чесън, 1 ч.л. куркума на прах, 1 ч.л. къри на прах, ако обичате люто, или 1 ч.л. паста самбал. Ако не сте привърженик на лютото, заменете кърито или самбала с 1 с.л. сладко-кисел сос – от азиатските щандове на суперите. Прибавете 1 топка настъргана моцарела и 500 млл заквасена сметана или крем фреш. Изсипете всичко върху изпечената кора и печете на 200 градуса 20 мин, след което поръсете с още една-две топки настъргана моцарела и допечете още 100 мин. Готовия пай декорирайте с половинки чери доматчета, прясна мащерка и поднесете със салата от зелена рукола.Холандски оризов
Той е специалитет от областта Лимбург и ако посетите Маастрихт, не пропускайте да се насладите на този уникален деликатес:
Разбъркайте половин ч.л. мая на прах с 2 ч.л. захар, 1 с.л. брашно и 45 млл топло мляко. Оставете маята да шупне. Пресейте 125 г брашно, разбъркайте в него 1 ч.л. сол, направете кладенче и изсипете в него шупналата мая и 2 яйца, предварително разбити леко с 20 г разтопено краве масло. Омесете меко тесто и оставете на топло да втаса. През това време пригответе пълнежа. В тенджерка с дебело дъно изсипете 700 млл мляко, 100 г захар, 2 прахчета ванилия, разбъркайте добре и загрейте, докато захарта се стопи. Изсипете вътре 115 г десертен ориз и бъркайте, за да не загори млякото, докато оризът напълно се свари. Оставете да се охлади и добавете 2 предварително разбити яйца – да се получи гладка смес. Когато тестото втаса, го разточете с точилката на набрашнен плот и застелете с него предварително намаслена и набрашнена форма за пай. Натъпчете добре по стените, да получите „кора“ от тестото. Изсипете внимателно в кората пълнежа и печете на предварително загрята на 190 градуса фурна 25-30 мин. Оставете изпечения пай напълно да изстине в хладилника. Разбийте на твърда пяна 400 млл течна, животинска сметана с 4 с.л. захар и 1 пакетче ванилия. Шприцовайте върху изстиналия пай сметаната, а най-отгоре настържете 1 блокче млечен шоколад. Сервирайте с ароматно кафе. Надявам се разходката из страната на пайовете да ви се е харесала!
Мариела НОРДЕЛ