Проучване: Тази прочута напитка намаля риска от рак
Допуска се също, че тя понижава опасността и от някои злокачествени заболявания на храносмилателната система
За много хора същинското начало на деня бележи първата ободрителна чаша кафе. Любителите му вероятно ще са доволни да научат, че горещата напитка може да допринесе за намаляване на риска от няколко вида рак, пише в. "Мирър", цитиран от "Дарик".
Според нови указания, публикувани от Американското онкологично дружество, консумацията на кафе може да намали риска от рак на черния дроб и ендометриума, както и на устата, фаринкса, ларинкса и кожата.
Диета с картофи, ядки и риба намалява сърцебиенето
Допуска се също, че ободрителната напитка понижава опасността и от някои злокачествени заболявания на храносмилателната система.
"Дали консумацията на кафе понижава или повишава риска от различни видове рак е предмет на активни изследвания. Някои проучвания предполагат, че употребата на кафе намалява риска от чернодробен и ендометриален рак.
Съществуват доказателства, че напитката понижава опасността и от злокачествени заболявания на устата, фаринкса и ларинкса, базално-клетъчен карцином (вид рак на кожата) при мъжете и жените, и меланом при жените", казва д-р Шерил Рок, ръководител на екипа, изготвил насоките.
Изследователите отбелязват, че причината за защитния ефект на кафето все още не е напълно изяснена.
Отслабнете скорострелно и лесно с помощта на 2 лечебни растения
"Стотици биологично активни съединения като кофеин, флавоноиди, лигнани и други полифеноли се откриват в печеното кафе.
Установено е, че те, както и други съединения в напитката, увеличават разхода на енергия, потискат клетъчното увреждане, регулират гените с роля в ремонта на ДНК, имат противовъзпалителни свойства и/или възпрепятстват метастазите", обясняват специалистите.