Искате да проверите имейла си в движение, да намерите маршрут до следващата туристическа атракция или да резервирате маса за вечеря? Ако посещавате някой от тези десет града, няма да имате проблем да го направите - всички те осигуряват изобилие от безплатни обществени Wi-Fi точки, които посетителите могат да използват колкото искат.

Пърт, Австралия

Пърт може да е една от най-изолираните държавни столици в света, но това не означава, че ще трябва да останете офлайн, докато сте тук.

Градската управа пусна Wi-Fi мрежа, покриваща по-голямата част от центъра на града - и за разлика от повечето кафенета, летища и дори хотели в страната, това е безплатно и неограничено за посетителите (въпреки че ще трябва да се свързвате отново и отново).

Уелингтън, Нова Зеландия

За да не остане по-назад, и столицата на Нова Зеландия предлага безплатен обществен Wi-Fi в центъра на този крайбрежен град. Още по-хубаво е, че е сравнително бърз и не изисква никакви лични данни.


Ще трябва да се свържете отново на всеки половин час, но в страна, където бърз и безплатен достъп до интернет е почти нечуван, това изглежда малко като цена, която трябва да платите.

Барселона, Испания

Посетете Барселона и ще можете да се разхождате по плажа, да изследвате невероятната архитектура на Гауди, да хапвате чурос и да пиете червено вино - всичко това, докато актуализирате Facebook статуса си, за да покажете на всички у дома колко прекрасно си изкарвате.

Градът има широка безплатна обществена Wi-Fi мрежа и ще откриете горещи точки навсякъде - от плажове до пазари, музеи и дори на улични знаци и лампи.

Ню Йорк, САЩ

Независимо дали се скитате по Таймс Скуеър, почивате на тревата в Сентръл парк или дори да се качвате на метрото, не е трудно да се намери безплатно обществен Wi-Fi в Ню Йорк. Градската управа е изградила мрежа, обхващаща няколко парка и туристически места, както и около 70 метростанции.

Съществува и амбициозен план за подмяна на стари телефонни кабини с горещи точки в пет квартала, които ще обхванат града.

Тел Авив, Израел

Израелският Тел Авив стартира безплатна програма за Wi-Fi през 2013 г., която е достъпна както за жителите, така и за туристите. Вече има над 180 горещи точки в целия град, включително плажовете, центъра на града и пазарите.

Над 100 000 посетители са използвали услугата през първата година, така че определено е популярна.

Сеул, Южна Корея

Южнокорейската столица отдавна е известна с бързия си интернет и сега го изважда на улицата. Огромна мрежа от горещи точки се разпростира в целия град, включително летище Итауон, известния квартал Гангнам, паркове, музеи и другаде. Дори и такситата, автобусите и метрото ви позволяват да сърфирате онлайн безплатно.

Осака, Япония

Не е евтино да посетите Япония, така че всичко, което можете да направите, за да намалите разходите, е добре дошло. Как ви звучи безплатен Wi-Fi във втория по големина град в страната - Осака?

Единственото ограничение е необходимостта от повторно свързване на всеки половин час, но както и в Уелингтън, това не е голяма трудност за повечето посетители.

Париж, Франция

Градът на светлините е и град на свързването, като над 200 горещи точки предлагат връзка до два часа. Още по-хубаво е, че можете да се свържете веднага, ако имате нужда. Тук са обхванати много популярни туристически места, включително Лувъра, Нотр Дам и много други.

Хелзинки

Общественият Wi-Fi във финландската столица не се нуждае от парола и услугите са достъпни в целия град. Най-големият клъстер от горещи точки е в центъра на града, но също така ще откриете безплатен достъп в автобуси и трамваи, на летището и в обществени сгради.

Сан Франциско

Сан Франциско - стартъп центъра на Съединените щати, изненадващо късно пусна безплатна Wi-Fi мрежа, но сега има над 30 обществени горещи точки, достъпни благодарение на Google. Посетителите и местните жители вече могат да се свързват в детски площадки, центрове за отдих, паркове и площади, всичко това, без да плащате.