Ако пътувате често, много вероятно е да попаднете на местни обичаи и културни норми, които могат да ви сварят неподготвени. Запознайте се с най-причудливите традиции по земното кълбо, за да си спестите неловки ситуации:
Америка 

Много чужденци биха останали изненадани от обичаите по даване на бакшиши в САЩ. Американците са свикнали да оставят поне 15-20% над сумата в касовата бележка, и това важи за всеки вид услуга - ресторанти, хотели, барове и дори обществени тоалетни. 

Южна Африка

Гостите на някои племена или малки градчета в Южна Африка често биват "гощавани" със специални деликатеси като израз на почит. Те могат да бъдат насекоми или дори органи от жертвени животни, и отказът на госта да ги изяде се смята за обида и неуважение. 

Турция

Нерелигиозните туристи трябва да са наясно, че едва ли ще успеят да се наспят в Истанбул, освен ако не се презапасят с тапи за уши. Всяка сутрин в 03:00 по високоговорителна система се съобщава, че е време за молитва, и целият град отеква под звуците на "алармата".

Южна Корея

Въпреки че в страните от западната цивилизация гледката на бездомни хора по улиците не е необичайна, със сигурност посетителите на Южна Корея не са виждали нещо подобно по родните си места. В азиатската страна бездомниците се движат по групи, често наброяващи стотина души!

Финландия и САЩ

В супермаркетите можем да се снабдим с необходимите ни продукти за седмицата - мляко, хляб, яйца, пушки патрони и секс-играчки...или поне в магазините в Америка и Финландия, където по стелажите можем да открием провизии за всякакви ситуации - включително военни.

Гърция

"Клиентът винаги е прав!" Ако вярвате в тази идея, по-добре избягвайте Гърция като туристическа дестинация. Съдържателите на магазини или заведения няма да се поколебаят да ви изгонят, ако не им допадне критиката ви към тях или служителите им.

Китай

Като малки са ни учили, че трябва да си изядем и последната хапка от чинията, като знак на уважение към домакина. Но ако пътувате до Китай, трябва да знаете, че там това е културна норма, с която съобщавате, че искате допълнително. Това пък от своя страна би могло дори да обиди готвача... или просто да ви сложат още храна.

Япония

Пътниците в японското метро биват предупреждавани със съобщения да изключат звука на мобилните си телефони. Използването на клетъчни телефони на публични места не се гледа с добро око в страната, в която нуждите на колектива системно се поставят над индивидуалните. 

Чехия

Типичният балкански темперамент няма да бъде също толкова топло посрещнат от чехите. Те почти никога не разговарят с непознати, и дори след употреба на алкохол имат нужда от време да стопят дистанцията, преди да завържат разговор с вас.

Германия

Въпреки толерантността на повечето европейски държави към голотата в рекламите, например, за повечето хора би било малко шокиращо да си пуснат германска телевизия дори посред бял ден. Разсъблечени мъже често са на фокус на повечето предавания, а сменяйки каналите като нищо да попаднете на някой филм за възрастни.

България

И едно предупреждение, което чужденците често получават, преди да посетят нашата родина. Много от тях намират за крайно объркващ начина, по който...кимаме. Тук имаме навика да си клатим главата хоризонтално за "Да" и вертикално за отрицание - точно противоположното на общоприетото. 

Използвани са материали по инфографика на „Труд” и flytodubay.co.uk