Маите са оставили след себе си много тайни, които са все още скрити в грандиозните им градежи и закодирани в стотици йероглифи. Не всички постройки са проучени детайлно. Всяка година археолозите и изследователите използват най-новите технологии, за да разкрият мистериите, скрити зад стените на храмовите комплекси или заровени дълбоко в свещените кладенци сеноте и в пещери.

След внимателно проучване на наличната съвременна информация за маите, направено от Bright Side, ви разкриваме тайните на вековните руини, които екскурзоводите никога не показват на обикновените туристи.

1. Храмът на Кукулкан в Чичен Ица


Така е изглеждала пирамидата, когато е заснета за първи път – през 1880 година. Тя е била почти напълно скрита в джунглата. Кукулкан има 9 платформи и 4 стълбища с общо 365 стъпала – колкото дните от годината. По време на есенното и пролетното равноденствие след 5 часа следобед може да се наблюдава пълзящата сянка на змия върху стъпалата на пирамидата. През март тя се движи нагоре, а през септември – надолу. Оптичната илюзия трае почти 3 часа и привлича хиляди хора. 

Какво още се крие в тази пирамида и в още 9 изумителни творения на древните маи - вижте на pochivka.blitz.bg!