Препускайки в празничното пазаруване, много често не обръщаме внимание на големите магазини, в които влизаме. Дали заради тълпите или заради бързането, пропускаме да видим красотата на старите сгради, и екстериор, който впечатлява, пише profit.bg.

И ако новите молове примамват с лъскави витрини, старите исторически универсални магазини по света пишат история и са истински шедьоври на архитектурата. Предлагаме ви разходка из най-забележителните универсални магазини в света – от Детройт през Москва до Париж.

Harding, Howell & Company’s Grand Fashionable Magazine, Лондон, Англия  

Открит през 1796 г. в лондонския квартал Сейнт Джеймс, това е един от най-старите универсални магазини в света. Дестинация за модерните жени, той е разделен на четири департамента и предлага кожи, платове за рокли, галантерия, бижута, парфюми и разбира, се шапки.

Macy’s (оригинално R. H. Macy & Co.) Ню Йорк

Macy’s започва като верига магазини за сухи стоки в Масачузец през 1843 г. Когато всички от тях затварят, основателят Роулънд Хъси Мейси решава да премеси бизнеса си в Ню Йорк Сити през 1858 г., където се разраства до няколо магазина.


През 1902 г. основният магазин се мести на Herald Square, на 34-а улица и Бродуей, където все още работи.

Hudson’s, Detroit, Мичиган

Хъдсън, чиято история започва през 1881 г., е вторият най-голям универсален магазин в САЩ до 1960 г., след Macy’s, а в момента се смята за най-високия универсален магазин в света.

На шестнадесет от неговите 25 етажа са разположени магазини, като в разцвета си е имал 12 000 служители, които обслужват 100 000 купувачи на ден. Магазинът е затворен през 1983 г.

Marshall Field’s, Чикаго, Илинойс

Marshall Field & Company също започва като магазин през 1852 г., а сега е дом на Macy’s, който го придобива през 2005 г.

Crowley’s Detroit, Мичиган

Това е елитен универсален магазин, основан през 1909 г. от братята Йосиф, Уилям и Даниел Кроули, и Уилям Милнър. С предлагането на луксозни дрехи и стоки, внесени от Европа, както и ресторант с пълно обслужване и магазин за хранителни стоки, Crowley’s е пряк конкурент на Hudson’s и става най-големият универсален магазин в Мичиган. Компанията затваря врати през 1999 година.