Отново напрежение и огромни опашки по границата с Турция. На ГКПП „Капитан Андреево“ колоната от товарни камиони е дълга над 15 километра, информира Нова тв. За последното денонощие през граничния пункт са преминали 1500 товарни камиона – в едната и в другата посока, пише vesti.bg.
Заради оплакванията на шофьорите, на място пристигна и омбудсманът Мая Манолова.

Тя обяви, че по магистралата от Свиленград до ГКПП „Капитан Андреево“ ще бъдат монтирани десет химически тоалетни и кошчета за боклук и то до края на днешния ден.

Манолова беше сезирана с подписка от недоволни превозвачи, които настояват за спешната ѝ намеса за предотвратяване на задръстването по границата. По думите на омбудсмана шофьорите по опашките трябва да имат елементарни условия за изчакване, които в момента липсват.

„Това, за което аз ще настоявам, е от АПИ, които събират пари от пътни такси, да се организират и да направят един съвременен паркинг преди митницата, какъвто има от другата страна на границата, в Турция“, заяви Манолова.

Тя е имала работна среща с директора на Агенция „Митници“ Розалия Димитрова, съветника на служебния вътрешен министър Пламен Узунов – Захарин Пенов, с ръководители от „Гранична полиция“ и митницата. На срещата е отбелязано, че километричните колони от камиони не са инцидент, а почти постоянно явление.

„Запознах се с нещата и разбрах, че и от турска страна имат вина. С каквато и скорост да бъдат обработени камионите на българска страна, те няма как да преминат.

В Турция имат повече почивки, не са минали на европейското часово време и има проблем, когато се сменя едната с другата смяна. Камиони, които са минали проверките на изход, не могат да преминат в Турция. И шефът на Митница Бургас, и шефът на ГКПП са се свързали с турските си колеги и правят усилие проблемът да бъде разрешен“, посочи Манолова. По думите ѝ, тъй като сме външна граница, е необходимо повече време за проверка, като камионите се обработват в рамките на 10 минути.

„От двете страни обещаха, че 15-километровата колона, която в момента стига до Свиленград, ще се стопи за ден и половина
В четвъртък пак ще дойда, за да проверя дали обстановката се е подобрила“, каза омбудсманът.
До края на работната седмица ще бъдат поправени и неработещите три от общо 14-те кантара на входа и изхода, което допълнително забавя преминаването на границата, се посочва в съобщението.