Може би по-старото поколение няма да го приеме, но днешните млади често работят, печелят и харчат пари само за едно – за пътувания. Нашите майки и баби като цяло са израснали с по-различни ценности. Дом, кола, мебели, бижута и спестявания са били от първостепенно значение и естествен начин да покажат своя статус в живота, прогреса и постиженията си.


Но не разбирайте погрешно, всичко това е важно и не трябва да бъде пренебрегвано, но младото поколение започва да се променя постепенно към различен начин на мислене - където изживяването е нещо повече от предметите. Приоритетите се преместват от трупането на вещи към трупането на опит.

Ето защо те предпочитат на този етап от живота си да инвестират в пътуване. За тях сайтове, като CondeNast Traveler, Culture Trip, National Geographic и Travel + Leisure, са се превърнали в Библия.

За тях уикендът не е време за почивка, а за бягство. Те планират пътешествия и маршрути с месеци и знаят много точно кога искат да посетят дадена дестинация.

Ето защо пътуванията за тях се превръщат в инвестиция. И ето защо тя е по-ценна, отколкото вещите.

Отваря нови хоризонти

Едно е да гледате по телевизията за живота в Хаити, но съвсем различно е да видите ежедневието на тези хора на място. Ако се отклоните от туристическите дестинации, ще осъзнаете колко бедно и трудно може да бъде тяхното съществуване, но и колко щастливи могат да са те.

Тогава и ще осъзнаем, че павираните пътища, светофарите и големите лъскави сгради не са всичко в този живот.

Срещате се с нови хора

Да видите основните забележителности на дестинацията не е достатъчно. Дори е странно как някои хора живеят в чужбина с години и нямат местни приятели.

Най-добрият начин да научите нещо за страната и нейната култура е да се запознаете с местните. Мултикултурният диалог е ключът към разбирането на красотата на една страна и среща с нейната култура и автентичност.

Опознавате нови култури

Независимо дали става дума за луда нощ в Хавай, катерене на Великата китайска стена, нощувка в будистки храм в Япония, гмуркане в Сейнт Китс, сумо турнир в Токио или офроуд по дюни в Дубай - възможностите за потапяне в местната култура са безкрайни.

Чувството да виждаш от първа ръка как живеят хора от други народи и да изпитваш същите неща, които карат сърцата им да трептят, е несравнимо.

Докато пътувате по земното кълбо в търсене на нови миризми, гледки и звуци, разбирането на света около вас и на нови култури, които са различни от вашата, отваря ума ви и ви обогатява.

Откривате кулинарни съкровища

Задължителна част от едно пътуване е да опитате местната кухня навсякъде, където пътувате. Без значение колко хора се опитват да пресъздадат храната, тя никога не е толкова вкусна, колкото в страната, откъдето произхожда, защото местната продукция и подправките не могат да бъдат възпроизведени никъде другаде.

Хачапури никога няма да е толкова вкусно, колкото в Тбилиси, тайландската храна никога няма да бъде толкова добра, колкото в Тайланд, а индийската, както в Индия. 

Източник: Profit.bg.