Пускането на тежкотоварните камиони и множеството ремонти на пътя в сезона на летните отпуски тормозят шофьорите по пътя за морето и водят до серия от катастрофи и невралгични ситуации, пише „Стандарт”. Само за седмица 8 загинаха при сблъсъци с тирове.
Отделно множеството ремонти предизвикват тапи и огромни задръствания. Трафикът е натоварен допълнително и от завръщащите се от Западна Европа турски гастербайтери. Най-големите ремонти тази година са основно по магистрала "Хемус" и пътя от София за Варна. Най-критичните точки за шофьорите са тунелът "Витиня" и виадуктът "Елешница". Там се образуват и най-големи задръствания, тъй като заради ремонтните дейности движението е ограничено в едното платно и е двупосочно.

Така още на първите 15 километра от София към Варна водачите трябва да отбиват в обновеното през миналата година платно към София. Ремонтите ще продължат до декември, а участъкът със затруднено движение е с дължина от 2 километра. Започва и възстановяването на виадукта при 41-ви километър на магистралата, между тунелите "Ечемишка" и "Топли дол". По аутобана се работи и в района на Ябланица и при влизане във Велико Търново от Варна. В същото време към Бургас по магистрала "Тракия" се ремонтира мост над река Стряма в Пловдивско. Там също движението е в едната лента и при натоварен трафик се образува тапа. По план ремонтите на магистрала "Тракия" трябва да бъдат само през юли.

Възстановителните дейности са още на виадукт при 20-и км. Движението от 18-и до 23-ти км е двупосочно в платното за София с една лента в посока Бургас и една лента за София. През почивните дни схемата ще се обръща. Двупосочно заради ремонт е и движението при 136-и км на магистралата до 17 юли. Проучвателни дейности пък затрудняват трафика по магистрала "Струма". В посока към Гърция между 23 и 24 км скоростта е ограничена до 80 км/ч, а от АПИ предупреждават за повишено внимание.  В първите две седмици на юли ограничения ще има и в части по АМ "Марица" и АМ "Люлин". По пътя за Турция шофьорите трябва да бъдат внимателни между 4-ти и 7-и км в посока Димитровград.

Същото важи и при 8 км в посока София на другия скоростен път. Ремонти продължават да измъчват и движещите се по част от околовръстното шосе, където все още се довършва Северната скоростна тангента при изходите за село Мрамор и кварталите "Обеля" и "Люлин".

В същото време бе взето решение да няма ограничения за тировете. Освен, че ще се движат в дните петък и неделя, камионите няма да бъдат спирани и при температури над 35 градуса. Отделно започва и ремонт на малките шосета, с отпуснатите от кабинета над 100 млн. лв. за обновяването на пътища първи, втори и трети клас.

Сред основните големи ремонти е този на пътя между столицата и Видин. С 19 млн. лв. ще се обновят 43 км от трасето. Поправят два участъка - пътят Видин-Димово и 8-километровият участък при изхода на Враца. Ремонтират се и 22 км от първокласния път Димово-Бела-Скомля-Медовница. Започва и рехабилитацията на пътищата в Разград, областта с пътищата в най-лошо състояние. Ще бъдат ремонтирани и няколко важни пътни направления в Плевен, Ловеч и Велико Търново. Преасфалтират се и 40 км пътища в област Хасково. Общо през тази година по план ще бъдат ремонтирани 282 км републикански пътища, като по-голямата част от тях са в Северна България.