Изключително труден и тежък сезон ни очаква, но по-важно е да имаме сезон, заяви в интервю министърът на туризма Николина Ангелкова.

За нас е много важно - браншът, местната власт, правителството да осигурим такива условия, така че да имаме сезон, допълни Ангелкова.

Макар и бавно с малки стъпки сектор "Туризъм" се възобновява. "Възобновява се туризмът по Черноморието, който е ключов за нашия туризъм, над 70% от туризма се формира от летния туристически продукт.


Англия нанесе брутален удар на България, изкара я от списъка на...

Много са важни мерки, които сме взели и които продължаваме да вземаме.

На първо място е важна отговорността, дисциплината на всички нас да спазваме тези мерки, за да може епидемичната обстановка в страната да бъде такава, че максимално много държави да отворят пътуванията си към нас и ние към тях", обясни министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя уточни, че не са спрели всички чартъри. Миналата седмица посрещнахме първите чартъри от Нидерландия, Германия, Полша, Чехия, идват и румънци с автомобилен транспорт.

Шеф от туризма описа катастрофалната картина по морето без англичани и руснаци

"Посрещнахме първите чартъри от Нидерландия, Германия, Полша и Чехия. Макар и с малки стъпки, секторът се възстановява. Много са важни мерките. На първо място – дисциплината и отговорността на всички нас, за да може епидемичната обстановка да бъде такава, че максимално държави да отворят границите си за нас", отбеляза тя.

Българското Черноморие е слабо засегнато от коронавирус, водата е чиста, изтъкна Ангелкова.

Навремето явно не е имало ясна визия как да се развива Българското Черноморие", каза още тя.

Голяма част от разрешенията за строеж са издавани доста в годините назад. Имало е и съдебни процедури. Изключително важно е да се спазват законите и инситуциите да реагират. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

По повод скандалите за застрояване, които огорчиха много туристи, стигна и до международните новини, ресорният министър подчерта:
"Искам да подчертая Министерството на туризма не отговаря и не се занимава със строежите".

Тя каза, че всеки има право да направи своя избор къде да почива, но това непременно не означава, че нашият туризъм е лош.

„Туристическата услуга е на добро качество. Хората, които работят в сектора, знаят, че без туристът да е доволен, няма как да има устойчивост. Но за съжаление негативните примери има.

Нашата политика е прицелена към това туризмът да е устойчив – това, което се предлага, да е на добро качество и на разумна цена. Няма как да се очаква от министъра да влияе на цените“, обясни още тя.

На финала на изказването си Николина Ангелкова бе категорична, че мярката 60/40 е изцяло съобразена със ситуацията и за най-засегнатите сектори. 

И бе категорична: "Всичко се прави в името на това на първо място да е животът и здравето на хората.