Уникален локомотив от Втората световна война пристигна от Виена до Русе по Дунав. 100-тонната машина бе транспортирана с кораба „Джъмбо 3“ и в момента се намира на Пристанище „Изток“. Във вторник сутринта ще започне операцията по прехвърлянето на локомотива на релси, след което той ще се отправи към София за основен ремонт, пише "Монитор".

Машината е произведена през 1941 г. в Пилзен и се смята за една от най-мощните, които се движат с пара. След края на Втората световна война локомотивът остава в ГДР и работи до 1956 г., след което е продаден. Така се озовава в жп музея във Виена и там е експонат до момента, в който собственичката му Карин Флайшхакер решава, че времето му за почивка е изтекло и той отново трябва да бъде на релси за атракционни пътувания. За ремонта, който ще струва около един милион лева, е избрана българска фирма.

„Утре сутринта в 9,00 часа започва операцията по прехвърлянето на локомотива на релси. Ще се използва кранът „Титан“ и се надяваме всичко да приключи за два-три часа“, обясни Веселин Рубчев, който е управител на фирмата, собственик на кораба.

Ретро машината ще бъде теглена до София от друг локомотив.

 


Снимки: Жанета Йорданова Веселин Рубчев