Абсолютен фаворит сред градовете, които развиват културен туризъм в България е Велико Търново. Всяка година старата столица посреща над 2 милиона туристи от цял свят, с което се утвърждава като най-предпочитана дестинация за културен туризъм у нас. 

Традиционно старата българска столица привлича хора от цялата страни, но и туристи от Европа, Америка, Китай и Япония. Новост тази година е силният интерес от групи от Испания, пише Actualno.com.

Крепостта "Царевец" продължава да бъде емблемата на региона, но Арбанашките църкви и манастирските комплекси в региона се радват на висок международен интерес. За първото полугадие "Царевец" е посетена от над 200 000 туристи.

Оказва се обаче все по-привлекателен за туристите е и районът на Казанлък. Това не е случайно - дестинацията обединява две от богатствата на България - розата и невероятното тракийското наследство. Само от началото на тази година градът е посетен от близо 140 000 туристи.

Японците са най-многобройните чуждестранни туристи в региона.

Тракийската гробница е тотален фаворит сред местните дестинации, но туристите посещават цялата Долина на тракийските царе.