Премиерът Бойко Борисов заяви на правителственото заседание днес, че вчера СЗО отново са ни уплашили отново с твърдението, че най-лошото тепърва предстои в условията, когато държавите разхлабват мерките.

„Колко дисциплинирани са българите, когато отиват в чужбина. Помните какъв шум беше за декларациите по КПП-тата, а сега чинно си ги попълват за Гърция, плащат си магистралите“, отчете премиерът. И допълни: "Ние искаме да държим хората, които ще пътуват, да бъдат информирани".


Информация кои гранични пунктове с Гърция работят изнесе в началото на заседанието на правителството вътрешният министър Младен Маринов.

От 1 юли Гърция обяви, че ще пуска туристи от България само през Кулата-Промахон при попълнена поне 48 часа предварително електронна декларация.

Последни новини от ГКПП-та с Гърция, откъде може да се отиде на плаж от 1 юли


Засега Кулата работи и в двете посоки, а „Илинден“ е затворен в посока Гърция и през него само влизат хора в България. „Златоград“ е затворен и в двете посоки, а „Ивайловград“ и „Капитан Петко войвода“ работят и в двете посоки.


Очаква се по обяд Гърция да затвори „Маказа“, заяви Маринов.

На заседанието стана ясно, че със 160 милиона евросредства ще се подпомага бизнесът за наемане на безработни. Средствата не са от заем, безвъзмездни са. От тях само 50 милиона са за туризма, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Борисов коментира и багерите на Седемте рилски езера: "Седнете на чай - билков, липов, вземете си мента, глог и валериан и разрешете проблема за Седемте рилски езера", каза той на министър Емил Димитров за зелените. "Нашата перла са", допълни премиерът.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!