България да отвори час по-скоро границата си за украинските туристи. Това призова на среща на бранша днес туроператорът Иван Кирязов, който има дългогодишен опит в сферата на туризма.

„2/3 от туроператорите работят с пазари Русия, Украйна, Беларус, Молдова. Неслучайно кметът на Бургас г-н Димитър Николов каза, че тези пазари съставляват 40 % от туристите в региона. От Украйна, например, през миналата година тук са дошли 480 хил.туристи, от Беларус – 250 хил. Ако решим на 3 юли да отворим границите си за тези държави, 5 юли ще дойдат първите автобуси. Този пазар е само автобусен, на ден посрещахме поне по 15 автобуса. Ако добавим и редовните автобусни линии, както и тези с автомобили се получават на ден по 2 хил.туристи, а в пика на сезона и до 3 хил.“, каза Иван Кирязов.

Той посочи и изключенията от общата европейска политика – Хърватия, която от 25 юни се отвори за украинците и в момента се радва на сериозен интерес.


„В Украйна ситуацията с коронавируса не е толкова тежка. Ако трябва да бъдем честни приемаме туристи от ЕС, където има много повече заболели. Необходимо е веднага да отворим границите си, защото в противен случай ще се наложи ние да затворим – хотели, ресторанти, магазини. Да не отписваме с лека ръка този добър пазар“, призова Кирязов, цитиран от "Флагман".

Той участваше на среща в Морското казино инициирана от Бургаската туристическа камара.Според председателя Иван Иванов през периода от март до 30 юни 2019 година сме посрещнали 417 чуждестранни граждани, настоящата 9007. Очертавало се спад от 80 % и уикенд туризма не можел да го спаси, ако ги нямало чужденците, смята Иванов.