На пръв поглед планината в Перу, украсена в цветовете на розите, златото, лавандулата и тюркоаза, изглежда като нарисувана на Photoshop. Всъщност обаче известната като Планината на дъгата е истинска и реално събира цветовете на дъгата в себе си заради разнообразните нюанси на почвата там.


Интересното е, че по думите на местните от региона Куско тя е била открита само преди няколко години, но вече е истинска "звезда" в социалните мрежи. Тя се превръща в задължителна дестинация за любителите планинари, отишли в Перу.

Туристите, започнали да идват на все по-големи групи в този регион, обаче са нож с две остриета за местните.

От една страна те са източник на така необходимите приходи там, но и експерти предупреждават, че посетителите могат да унищожат уникалния пейзаж на планината, непокътнат доскоро.

Екскурзоводите водят по 1000 души дневно там, а това създава необходимот от изграждането на доста голям паркинг там, разказват от The Associated Press.

Хората, живеещи в Куско, разказват, че векове наред красотата на Планината на дъгата е била скрита и причината тя да се разкние са климатичните промени. Възрастните хора в региона казват, че преди тя е била вечно покрита със сняг.

Днес големите групи, отиващи там да видят това чудо на природата, вдъхват нов живощ на икономиката на изостаналия регион около планината. В резултат на интереса се създават нови работни места, а напуснали някога местни хора се завръщат там с надежда да бъдат наети.

Цената за обиколка там е доста скромна - едва 3 долара на човек. Добрите екскурзоводи обаче правят по 400 000 долара годишно. Но пък цената на този туристически бум е висока.

"От екологична гледна точка, те убиват гъската, която снася златните яйца", казва перуанският биолог Дина Фарфан.

По нейните думи негативното въздействие вече може да бъде видяно. Фарфан посочва, че голямо блато там, било някога увежище за мигриращи патици, днес е огромен паркинг за туристическите автобуси.

Някои от пътеките, по които туристите минават, също вече са изгубили ярките си цветове. А само от тях зависи дали Планината на дъгата ще оцелее или ще остане в миналото.