Развитието на СПА сектора дава възможност за удължаване на сезона и привличане на по-висок клас туристи. А основен приоритет в работата на туристическото ведомството остава въвеждането на правила и ред за функциониране на бранша. Това стана ясно след среща между министрите на туризма Николина Ангелкова и на здравеопазването Николай Петров, пише "Монитор".

Ангелкова припомни, че важна стъпка е приемането на Наредбата за условията и реда за сертифициране на „балнеолечебен (медикъл СПА) център“, „СПА център“, „уелнес център“ и „таласотерапевтичен център“ към Закона за туризма. Това е първи подобен документ и с него се въвеждат минимални задължителни законови изисквания, на които да отговарят специализираните центрове. Двамата обсъдиха възможностите за практикуване на здравен туризъм в България.

Министърът на туризма коментира, че практикуването на здравен туризъм е сред най-добрите начини да се съчетае ваканцията и това, което полезно за здравословното състояние на човека. По време на срещата стана ясно, че стотици курорти и специализирани рехабилитационни центрове у нас са насочени към нуждите на пациента.

Профилираните услуги в областта на белодробните, костните и кожните заболявания, както и балнео и СПА спомогнат подобряването на общото физическо състояние на желаещите да се възползват от техните услуги. Примери за това са различните видове спа и масажи, минерални извори, билколечение, кални бани, грижи за състоянието на дихателните пътища и кожата. Двамата министри се обединиха около позицията, че България е сред страните, в които се комбинират висок професионален опит на медицинския персонал с атрактивни цени на медицинските услуги и това може да превърне страната ни в предпочитана дестинация за така наречените „здравни туристи“.