Тази година морето ще ни излезе драстично по-евтино, поне с пет стотака, изчисли "Телеграф". Идеята е да се привлекат повече туристи, тъй като очакванията са за слаб сезон.

Освен това и горивата поевтиняха чувствително, което намалява транспортните разходи. Чадърите и шезлонгите на плажа също са значително по-евтини това лято, а на места дори безплатни.

Преди дни директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов прогнозира, че това лято чуждите туристи ще са с поне 20% по-малко.

Семейната ваканция за двама възрастни с дете до 12 години в Слънчев бряг през юни, например, ще ни излезе с между 480 и 500 лв. по-евтино, в зависимост и от горивото, с което се движи колата.

В Созопол пък ще броим със 130 лв. по-малко, а на Златни пясъци сметката ни ще е с 210 лв. по-тънка спрямо миналото лято. В Албена хотелите предлагат и чадър на плажа към наема за нощувка, но реално дори това не е включено в офертата, сянката тази година в курорта е на символичната цена от 1 лев.

В Несебър най-тънко излизи семеен хотел, който приема туристи до края на юни на цени от 14 лева на нощ на човек. Сянката и шезлонга в историческия град пък се наемат срещу 2,50 и 4 лв. в зависимост от ивицата, на която ще плажувате.