Милиони хора, минаващи по красивите калдъръмени улички на чешката столица Прага, не предполагат, че стъпват върху стари надгробни плочи, заграбени от еврейски гробища.

Те изглеждат като нормални павета, неразличими от останалите, защото гладката, полирана страна на гранитния блок - тази, която носи надгробния надпис, винаги е поставяна с лицето надолу, посочва Amusing Planet.

Подобно на останалата част от Европа, холокостът опустошава еврейското население в Чехия.


7 чудеса на света, които разочароват. Но никой няма да си признае, че се е минал

Преди Втората световна война представителите на тази етническа група в Чехословакия наброяват 350 000. Систематичното изтребване и миграция оставят само около 50 000 живи евреи, когато приключва войната.

В следващите десетилетия на комунистическо управление антисемитизмът е толкова силен, че по-голямата част от останалите евреи доброволно емигрират другаде, оставяйки едва 8000 представители на общността.

Когато еврейските села са изоставени, стотици гробища остават забравени и без надзор.

Комунистическите власти - и изненадващо много представители на еврейската общност, виждат в тях ценен източник на строителен материал, който иначе би отишъл на боклука. 

В цяла Чехия се демонтират надгробни паметници от еврейски гробове, които се използват за павиране на лични дворове и домашни пътеки, както и на обществени улици.

Истината за това от къде са дошли паветата се появява на бял свят едва след падането на комунизма, но е съобщена в медиите съвсем наскоро. Вестник Pražký Deník пуска статия за това през 2013 г., а материал на АФП по случая се появява през 2018 г.

Местното еврейско население изглежда знае за случая и макар че изразява възмущение от ситуацията, темата не предизвиква по-широк обществен дебат.

Почна се! Първи гръцки плаж забрани пушенето

Лео Павлат, директор на Пражкия еврейски музей, смята, че би било невъзможно да се демонтират паветата и да се възстановят надгробните плочи поради свързаните с този процес разходи.

Освен това паметниците са нарязани на толкова малки парчета, че така или иначе, би било невъзможно да се съберат обратно. Павлат обаче би искал градът да постави табела, напомняща на хората за произхода на паветата и варварството на комунистическия режим.