На мухи, хлебарки и други насекоми в кухните са се натъкнали инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич по време на проверките в заведенията през летния сезон, пише „Монитор”.
Установено е, че е имало нарушения в хигиената в обектите, неправилно съхранение на храните, непълно работно облекло, липса на пълна маркировка и идентификация на храните. Освен това са констатирани нарушения в оборудването на техническата база. <br /> <br /> Най-честите са пропуск в оборудването, неподходяща повърхност на плотовете, корозия в хладилните съоръжения, липса на топла течаща вода, неефективна вентилация, недостатъчно термометри.<br /> <br /> През активния сезон един търговски обект е със спряна дейност и заличен от регистрация, заради неизпълнено предписание от Областната дирекция по безопасност на храните, съобщи директорът д-р Розалина Брайкова. <br /> <br /> Мярката е драстична, тъй като при проверка в обекта са открити нарушения и ОДБХ е издала заповед за спиране на дейността. Въпреки това обектът е продължил да работи след забраната, обясни д-р Брайкова. Има 3 други заповеди за спиране на обекти &ndash; двата са в Кранево след драмата с антракса, а третата заповед е на обект заради лоша хигиена.<br /> <br /> От началото на сезона ОДБХ е издала 73 предписания, съставени са 11 акта за административни нарушения. Бракуваните храни в заведенията в област Добрич са 75 кг отделно от тях &ndash; 394 кг в двата обекта в Кранево./БЛИЦ<br /> <br /> <br />