Гигантските секвои на Северна Калифорния са най-големите дървета в света. Техните стволове са толкова дебели, че е възможно да се издълбае малък път за автомобили през тях. В миналото тази идея е приведена в действие и дълги години са събирани такси от шофьорите, преминаващи през дървесните тунели. Днес Националната паркова служба на САЩ и еколозите не позволяват преминаване през дърветата, но една шепа от тези тунели са внимателно запазени. Най-популярният от тях се намира в гигантска секвоя в национален парк Йосемити, пише profit.bg.
Дървото е ударено от мълния. През него тунелът е прокаран през 1875 г. за насърчаване на туризма в района. Той все още е запазен, но не може да се минава през него. Успехът на този тунел, нареен Tuolumne Grove, вдъхновява създаването и на други подобни атракции. През 1881 г. се издълбава тунел в 2000-годишна секвоя, наречена Wawona Tree, отново намираща се в национален парк Йосемити.

Тя се превръща в най-популярната туристическа атракция в парка. Дървото съществува още 88 години, но се срива по време на буря през 1969 г. Служителите в Calaveras Big Trees State Park също взимат пример и създават Pioneer Cabin Tree през 1880-те, но по този начин почти убиват дървото. То все още се изправя на мястото си, но през тунела не може да се минава. Вижте още: Растения рекордьори В Mountain Home Grove заможен фермер на име Джеси Хоскинс купува земя с разположени на нея гигантски секвои, в една от които издълбава тунел и я кръщава Hercules Tree. Тунелът е създаван в периода между 1897 и 1902 г., като в него се разполага магазин за подаръци, направени от дърво.

Днес най-известният тунел за автомобили в света, минаващ през дърво, е Chandelier Drive-Thru Tree. Той се намира в горичка, която е частна собственост. Този 276-метровата секвоя се сдобива с тунела в основата й през 1937 г. За разлика от останалите, правоъгълният отвор в Shrine Drive-Thru Tree се е образувал естествено. Стоманени кабели днес са закотвили дървото към земята, за да предотвратят падането му.

Klamath Tour Thru Tree се намира в близост до Кламат и е най-новият дървесен тунел, издълбан през 1976 г. Той е създаден така, че да пази жизненоважните части на дървото от увреда. Tunnel Log в национален парк Секвоя е един от малкото с преминаване през атракция, която е създадена, без да навреди на дървото, защото тунелът е изсечен, след като то е паднало. Тази гигантска секвоя се стоварва на Crescent Meadow Road в края на 1937 г. Вместо да бъде преместена, през нея е издълбан тунел, който се превръща в атракция за посетителите. Когато пада, секвоята е на повече от 2000 години.