В древни времена единственият начин за намиране на храна и други ресурси от морето като водни гъби и перли е бил да задържите дъха си и да се гмурнете към дъното – техника, известна като голо гмуркане или свободно гмуркане (фридайвинг).

Колкото по-дълго гмуркащият се може да задържи дъха си, толкова по-дълго може да остане под водата и може да събере повече неща, без да му се налага да излиза за въздух. Модерната техника обаче е направила тази опасна професия ненужна.

В наши дни свободното гмуркане се практикува най-вече като вид спорт за демонстриране на умения и издръжливост. Но все още по света има култури, които успяват да поддържат тази традиция жива. Ама е една от тях.
 
Ама означава „морски жени“. Това са японски свободни гмуркачки, които се изхранват от океана, събирайки водорасли, миди, морски таралежи, перли и морски охлюви, които продават на пазара. Тези жени, които не носят нищо друго, освен една препаска на слабините, се гмуркат смело до 12 метра дълбочина в студените води, задържайки дъха си понякога и до 60 секунди.

Още за тази невероятна традиция и къде в наши дни можете да срещнете тези изумителни жени - вижте на pochivka.blitz.bg!