"Райънеър" ще увеличи броя на пряко наетите пилоти и ще назначи още персонал по силата на нова програма за подобряване на мениджмънта, предаде Ройтерс.

През септември превозвачът отмени 20 000 полета за периода до края на март догодина, твърдейки, че заради проблеми с графиците за отпуски и дежурства не са останали достатъчно пилоти на разположение, за да се лети без големи закъснения. Раздадени бяха компенсации, след като 700 000 клиенти бяха засегнати от анулирането на полетите.

Райънеър, най-голямата по брой на пътниците авиокомпания в Европа, обеща на летците да подобри заплащането и условията на труд. До петък близо 20 от 86 центрове на компанията са гласували в подкрепа на сделката за заплатите. Редица обекти, включително най-големия център на лондонското летище "Станстед", обаче са отхвърлили офертата на работодателя.

Някои пилоти използват септемврийските проблеми, за да оказват натиск за още по-добри условия и създаване на общоевропейски представителен орган, тъй като авиокомпанията не признава синдикатите. Според новата управленска програма през ноември ще бъдат предложени договори на 180 втори пилоти, а през декември - на още 300. Компанията посочва също, че тази година е наела 1040 нови пилоти, като новоназначените са получили по-добро възнаграждение. Очаква се до март да бъдат наети още 400.