Гръцката полиция започна масови проверки за каравани и палатки до плажа. Налагат глоби също и за замърсяване на плажа и палене на огън. "Ще проверяваме стриктно за спазване на закона през целия туристически сезон", информират местните власти.
 

От Халкидики започваха проверките на гръцките власти за къмпингуване извън определените за това места. Властите предупреждават, че контролът ще е постоянен в цялата страна. Глобените на Халкидики само в рамките на три дни вече са над 20 души, предимно чужденци, но и гърци, които са поставили палатки и каравани на брега на морето. Засега е наложена само парична глоба от 150 евро, но законът предвижда и лишаване от свобода до три месеца.
 
Общините, съгласно закона, са поставили табели в близост до брега, че свободното къмпингуване е позволено само на определени за това места. В северна Гърция, където повечето от туристите са българи, има табели и на български език.
 
При оставяне на отпадъци на плажа или дори в къмпинг, извън определените места, глобата е 300 евро. Полицията следи строго за това нарушение, отново предупреждават властите, с цел опазване на природата. Паленето на огън в близост до горски масиви, дори и без риск за пожар, е грубо нарушение на закона с глоба над хиляда евро.