Попълнете търсена ключова дума или фраза

И пловдивчанин разказа защо в Керамоти преяждаш за 20 евро

https://blitz.bg/layfstayl/ptuvane/i-plovdivchanin-razkaza-zashcho-v-keramoti-preyazhdash-za-20-evro_news353844.html Blitz.bg

Дори салфетките в заведенията са илюстрирани с кратък разговорник на български

София, България 07 Авг. 2015, 19:48 15183 прочита 0 коментара
Популярна дестинация в Северна Гърция е градчето Керамоти, разположено на брега срещу остров Тасос. Курортът е на около 250 км от Пловдив през ГКПП Златоград и Ксанти. Ако искате да избегнете острите завои, изберете маршрута през Маказа, с около 25-30 км повече, но пък само по магистрали и първокласни пътища, разказва Огнян Спасов в "Марица". Ето и пътеписът му:
&nbsp;Плажът е разкошен, над 9 км пясъчна ивица, на места широка над 200 м. Чадъри и шезлонги има само на няколко места, разположени като оазиси - с ресторант, съблекални и бани. Безплатни са, срещу фрапе за 3 евро се разполагаш цял ден удобно под дебела сянка и масичка за хладна бира. <br /> <br /> Масово говорят български, даже някои от магазините по крайбрежната алея са на гърци, учили в Пловдив. И дори салфетките са илюстрирани с кратък разговорник с най-нужните изрази за маса, като: &bdquo;искам едно узо, моля&rdquo;, &bdquo;гладен съм&rdquo;, &bdquo;наздраве&rdquo;. <br /> <br /> В местна кръчма с 20 евро двама могат да преядат с риба и морски деликатеси. Такава е таверната на Георгия. Заведението не е популярно сред туристите, разположено е в края на пристана, но пък тук се хранят предимно местните хора. <br /> <br /> Още с влизането на очи се набива огромният мустак на Майк, седнал на една от крайните маси. Припкащата край него Георгия сякаш ни вкарва в сцена от &bdquo;Вечерите в Антимовския хан&rdquo;, където Сарандевица върти кръчмата, а Калмука дреме в ъгъла. <br /> <br /> Широката усмивка на Георгия отпуска сърцето на гостите. Без много да се церемони, стопанката разбутва масата, слага хартиената покривка, панер с топъл хляб, полят със зехтин и риган, и измръзнала кана вода. Подканя с &bdquo;Оресте!&rdquo; (заповядайте). <br /> <br /> Листата на менюто е само няколко страници, но и без него е лесно да се ориентираш - риба, октопод, калмари. Докато станат ястията, познавачите си поръчват по едно домашно ципуро (гръцка анасонлийка) за 1 евро стограмката, което веднага възбужда апетита. С основното няма как да не опитате и от местната рецина срещу 2,50 евро бутилката или каничка бяло вино за 3 евро половинката.<br /> <br /> <br /> <br />

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам