Защо да изследвате древните чудеса на Рим или да се дивите на музеите в Санкт Петербург, когато можете да прекарате деня в бивш затвор в Югозападна Ирландия?

Неизвестният остров Спайк беше обявен за водеща туристическа атракция в Европа на церемонията по раздаването на Световните туристически награди.

Бившият затвор успя да победи някои от най-известните туристически атракции в света, включително Айфеловата кула в Париж, Колизеума в Рим, Бъкингамския дворец в Лондон, както и Саграда фамилия в Барселона и Акропола в Атина.

Струва ли си да го посетите? Бившата манастирска обител, датираща от около 1178 г., е разположена около форта от XVIII век във формата на звезда Мичъл, който служи като укрепление, преди да се превърне в ирландския вариант на Алкатрас.

Около 5.5 млн. евро са били похарчени за превръщането му в туристическа атракция. Изглежда, че парите са били вложени добре, защото сега островът привлича хиляди посетители на месец. На кого му е притрябвал Лувърът?

Ирландия се представя добре при раздаването на Световните туристически награди. Сред предишните носители на титлата водеща европейска атракция са хранилището на Guinness в Дъблин (2015 г.) и Титаник Белфаст в Северна Ирландия, намираща се на същото място, където е построен и пуснат на вода „Титаник“. Последната спечели наградата миналата година.

Все още не е ясно колко вота са били дадени във всяка категория, но наградите се определят с гласуване от професионалисти в туристическата индустрия, както и хора от публиката.


„Стандартен глас от публиката има тежест на един, докато гласовете, пуснати от проверени експерти в туризма, имат тежест на два“, съобщи говорител на наградите, цитиран от Daily Telegraph.

Световните туристически награди, които тази година бяха раздадени за 24-и път, са разделени на континенти. Останалите носители на регионалните награди ще бъдат обявени по-късно този месец на събития в Руанда и Дубай.

Глобалните победители, включително най-добра туристическа атракция в света, за която остров Спайк се класира автоматично, ще бъдат коронясани на финално гала събитие във Виетнам на 10 декември.

Източник: Profit.bg.