Кратко плуване в словенско езеро и звънът на една църковна камбана са всичко, което ви е необходимо, за да постигнете и най-смелите си мечти. Преди това обаче трябва да стигнете до параклис, който се намира в центъра на  езерото Блед, и е част от църквата Успение Богородично.
Папа Климент VII постановява през 16 век, че камбаната на църквата на този малък остров в Северозападна Словения би могла да сбъдва желания, съобщава BBC Travel.

Това обаче идва с две уговорки: звънът на камбаната изпълнява само едно желание, при това само на тези, които са католици и вярват в Бог.
 
Параклисът невинаги е бил надарен с тази специфична мистична способност. През вековете той е обслужвал различни религии, съобщава T+L.
На мястото му в древността се е намирал храм на Зива - славянската богиня на любовта и плодородието. По време на битките между езичници и християни храмът е разрушен, според уебсайта на езерото Блед.
 

Християните го изграждат отново в готически стил през 16 век, а след това са принудени да го възстановят през 1509 г., след като земетресение поврежда целостта на структурата.

През 1800 г. езерото Блед пък служи като луксозна спа дестинация за богатите европейски аристократи, съобщава Atlas Obscura.

Днес църквата е отворена за посетители и местни жители, много от които празнуват тук своя брак, като мъжът и жената изкачват стълбите му в пълно мълчание, за да донесе това късмет на съвместния им живот.
Тези, които не искат да плуват до острова, могат да наемат лодка, която да ги откара до него. 

Източник: Profit.bg