Въпреки невероятните си плажове и удивителна природна красота, островната държава Малдиви в момента не попада в радиуса на туристическото търсене.

Архипелагът в Южна Азия е в плен на размирици, след като неговият президент Абдула Ямен обяви извънредно положение.

Напрежението в островната държава нарасна, след като Върховният съд свали обвиненията за тероризъм срещу девет опoзиционни лидери, шестима от които се намират в затвора. Ямин отказа да се съобрази с решението на съда и уволни полицейския комисар на страната, пише profit.bg.

Малко след това двама от четирите съдии от Върховния съд бяха арестувани, заедно с бившия президент Мамун Абдул Гаюн, който е отчуждения полубрат на Ямин.

Тези действия предизвикаха протести в столицата на Малдивите - Мале.

Нестабилността в държавата накара няколко държави да издадат препоръки за отлагане на пътуване към тропическата страна, включително САЩ, Великобритания, Китай и Индия.

И изглежда, че предупрежденията оказват влияние върху индустрията, задвижваща икономиката - туризма.

Стотици хотелски резервации се анулират всеки ден, откакто е обявено извънредно положение миналата седмица, съобщи Ройтерс.

Дали тези туристи са прави или са прекалено предпазливи? Трябва ли да се избягва пътуване до Малдивите?

Сет Джоунс, директор на проекта "Транснационални заплахи" в щатския Център за стратегически и международни изследвания, заявява за Travel + Leisure, че посетителите на страната трябва да бъдат бдителни, но не и да се страхуват.

"Не бих избягвал непременно страната, макар че бих призовал хората, които пътуват до Малдивите, да го правят с повишено внимание", казва той. "Бих призовал пътниците да избягват големи публични събирания и антиправителствени протести."

Джоунс добавя, че малдивските острови са значително по-безопасни от страни, като Ирак, Сирия, Турция, Афганистан и Пакистан.

Правителството на Малдивите е на същото мнение, посочвайки в изявление, че "всички бизнеси, свързани с туризма, работят както обикновено, а положението на Малдивските острови остава стабилно", според CNN.


Консултативният съвет по въпросите на туризма във Великобритания също отбелязва, че международното летище Мале и крайбрежните курортни острови в страната остават незасегнати от скорошните събития.

Но Алиса Айрес, старши сътрудник за Южна Азия в Съвета за външни отношения на САЩ, казва, че е странно, че толкова много народи - всички с различни отношения с Малдивските острови - издават предупредителни сигнали към туристите наведнъж.

"Изключително необичайно е САЩ, Индия и Китай да издадат едновременно предупреждения към пътуващите. Тези препоръки показват нивото на безпокойство, което надхвърля рутината," според нея.

Сет Джоунс също заявява, че "репресиите на Ямен срещу опозиционните елементи създават несигурност и повишават възможността от вълнения, антиправителствени протести и правителствено потисничество".

Трудно е да се прецени дали сегашната криза ще приключи, след като свърши 15-дневното извънредно положение, или ще продължи и след това, единодушни са експертите.