Разхлабването на мерките заради епидемията от коронавирус подхрани надеждите, че все пак има шанс за плаж и море и това лято. Туристическият бранш също се надява ресорният министър Николина Ангелкова да се окаже права, че от 1 юли сезонът ще може да стартира по родното Черноморие.

Българите ликуват след тази новина за летните почивки! Пускат безплатни...

Това лято обаче хотелиерите ще трябва да се борят с един невидим враг - страха. Собствения си страх, че няма да могат да работят пълноценно и да напълнят базите си, и последствията от финанси, ярко оцветени в червено. Трябва да се справят и със страха и предпазливостта на гостите си за дълги и разпуснати летни почивки и съмнението, че хотелът може да е огнище на COVID-19, пише "Марица".

Все пак туристическият бизнес вече плахо обявява, че е готов за клиенти. Че е помислил как да сведе до минимум заплахата COVID-19 и има разписан план.

В последната седмица курортни и хотелски комплекси популяризираха условията, при които ще се летува по морето. Дезинфектанти, маски, шлемове, обособяване на зони, хранене под строй - така отсега изглежда сезон 2020.

Курортен комплекс „Албена” например ще посреща автомобилите още на КПП-то със служители с гръбни пръскачки. Те ще обработват с дезинфектант гумите и шасито на всяка входяща кола.

Първото мерене на температурата на пътниците ще бъде още там. Второто ​- на входа на конкретния хотел в комплекса. От готовите мерки на комплекса, публично обявени в края на миналата седмица, става ясно, че във всеки хотел ще бъде определено едно помещение - изолатор, където ще се отделят туристи с повишена телесна температура до пристигането на представител на здравните власти.

Храненето в ресторантите ще е на групи, като след всяка ще бъдат дезинфекцирани основно. Същата процедура ще се прилага няколко пъти дневно и върху пейките, алеите, кошчетата за боклук, шатъл-бусчетата и т.н.

С пластмасова посуда пък сменят традиционните прибори в ресторантите си комплекс „Терма вилидж” в Кранево. Румсървисът ще възкръсне, както и изхранването по предварително изготвено меню. Управата на комплекса допуска и обслужване на шведска маса, но при много строги условия.

Луксозният „Сириус бийч хотел” в курорта Св. Константин и Елена пък заяви, че на първо време изхранването на гостите ще бъде само с румсървис, тоест по стаите. А за активния сезон ресторантът ще бъде преустроен така, че масите да са разделени на безопасно разстояние една от друга, като ще се допуска на една маса да сядат само членовете от едно семейство или от една стая. Храните, които са неопаковани или в насипно състояние, ще се съхраняват по начин, който възпрепятства прекия досег на клиента с тях посредством плексигласова преграда, допълват мерките си от хотела.

Алтернативен вариант е опаковането на храната да се извърши пред клиента от служител, използващ предпазни средства. Храната ще се разлива по чините от сервитьори, които ще бъд​ат снабдени с необходимото за целта облекло и предпазни средства.

Плажуващите на пясъчната ивица към хотела задължително трябва да си носят собствена хавлиена кърпа.

Дори и българите да са готови да се изправят срещу риска COVID-19 в името на летен отдих далеч от дома, има още два фактора, които ще спънат сезон 2020.

Първият е, че голяма част от българите от няколко месеца са с орязани доходи и морската почивка не е сред приоритетите им. А вторият е, че друга част от работещите вече са употребили платения си годишен отпуск покрай извънредното положение.