Километрична опашка от автомобили към ГКПП „Кулата“. Колоната, която се е образувала още през нощта, вече е над 12 километра.

Причината – в Гърция може да се влиза само през пункта „Кулата-Промахон“. Още снощи гръцките власти затвориха пункта „Маказа“. На опашката от автомобили има много румънски туристи.

В 6 ч. сутринта пък влезе в сила забрана за преминаването на сръбски граждани на територията на Гърция заради многото заразени с коронавирус. Така стотици леки коли и хора са блокирани на пътя.

По информация на гръцките власти само през съботния ден през ГКПП „Кулата“ са преминали 20 000 леки коли. На ГКПП „Маказа“ няма движение.

Гръцкото правителство още на 1 юли обяви, че ще затвори пункта за туристи, но не го направи. След това даде срок до 6 юли. Изненадващо обаче в неделя на обяд гръцките власти обявиха, че в 14 ч. затварят "Маказа".Това предизвика хаос сред шофьорите, които бяха тръгнали към гръцкото море. От българска страна не е имало предупреждение преди пункта, че вече има влязла такава забрана.

От днес Гърция е затворена и за сърби. Забраната за влизане ще важи до 15-ти юли и е наложена заради тревожната ситуация с коронавируса в Сърбия.

Единствените пътуващи, които се допускат през „Маказа“ до Гърция, са тези, които могат да покажат основателна причина, а не туризъм. Това са собственици на имоти, хора, които работят там на трудови договори. 

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!