3 000 лева глоба да отнася превозвач, ако в автобуса му пътник няма как да си сложи колан, защото такъв няма. 300 лева пък да е санкцията за шофьора, допуснал возещите се да са необезопасени, а отделно превозното средство да се спира от движение, докато не се оборудва със системи за предпазване при инциденти. Това предвиждат предложения за спешни промени в Закона за автомобилните превози, съобщи заместник-изпълнителният директор на агенция „Автомобилна администрация“ Дамян Войновски, цитиран от в. „Телеграф“.

С текста ще се въведе задължително ползване на колан в рейса, ако курсът е по-дълъг от 30 километра. Той ще бъде внесен за обсъждане и гласуване в Народното събрание още в първите дни след края на ваканцията на депутатите в средата на септември. 

Промяната се налага заради зачестилите инциденти с автобуси и след трагедията край Своге, отнела живота на 17 души. 

Опитен рейсаджия се пусна по отсечката на смъртта, взела живота на 17 души, и с ужас установи, че... (СНИМКИ) 

Ако превозното средство има колани, но пътникът не се е обезопасил, то той ще бъде глобен с 50 лева, а а за нарушението шофьорът ще отнесе същото наказание.

Предвижда се още всеки автобус да бъде оборудван с видеорегистратор, за да влияе устройството на поведението на пътя както на водача му, така и на останалите участници в движението. 

Ако предложението бъде прието, превозвач, който не е монтирал такъв уред в рейса, ще се наказва с 1 500 лева глоба, а неговият служител зад волана – със санкция в размер на 300 лева.

С промени в Закона за автомобилните превози ще се забрани на такситата да взимат пари за престой. „Причината е, че има евродиректива, с която трябва да се съобразим и тя гласи, че цената на услугата се определя от изминатото разстояние по километри или време. Няма нито дума за престой, той ще отпадне“, уточни Войновски.

По думите му цената на возенето в такси ще се определя според времето, за което е изминато разстоянието. „То ще е 20 стотинки на минута, например. Клиентът сам лесно би могъл да прецени колко е това време и да разбере дали го лъжат“, каза още той.