Националната железопътна компания на Швейцария (SBB) планира да започне да продава дигиталната валута биткойн на гарите следващия месец, съобщава ВВС. От 11 ноември клиентите ще могат да разменят швейцарски франкове за биткойни, използвайки машините за продажба на билети.
Те обаче няма да могат да купуват билети с уеб базираната валута. SBB съобщи, че тествала търсенето на клиентите на биткойни в страната и решила да стартира двегодишния пилотен проект. За да купят биткойни, хората ще трябва да дават номера на мобилния си телефон за идентификация. Трансакциите не могат да надхвърлят 500 швейцарски франка (500 долара) на човек. Един биткойн в момента се равнява на около 708.64 швейцарски франка, но е възможно да се купуват и отделни части от валутата.

Швейцарската компания за финансови услуги SweePay осигурява консултации на клиентите. „Досега имаше малко възможности за получаване на биткойни в Швейцария. Със своите над 1000 машини за билети SBB ръководи гъста мрежа за разпространение, която става не само за продажба на билети“, съобщават от компанията.

Системата с машини за билети може да се окаже популярна сред хората, които не са успели да купят биткойни чрез банковите си сметки, тъй като мнозина се оплакват от високите такси за международните трансакции и закъснението, с което пристига валутата им. Биткойн, която е първата дигитална валута в света, привлече интереса като начин за бързо движение на пари без такси и участие на банки. Трансферите се извършват директно между потребителите в интернет. През юли швейцарският град Цуг стартира шестмесечна програма, позволяваща на местните жители да плащат за публични услуги, използвайки биткойн. Някои граждани смятат това за иновативен проект, но други се опасяват, че валутата не е сигурна.

Източник: Profit.bg.