Отношенията между България и Русия се основават на дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски отношения между двата народа.

Между държавните институции на България и Русия, както и туристическия бизнес на двете страни, има установени много добри традиции, изграждани с десетилетия.
 
Важно е да се възстанови туристопотокът между двете страни. Искам да благодаря на руската федерация, че участваме като страна партньор на Отдих 2020 г.

Това заяви вицепремиерът по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова с ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация Зарина Догузова.
 
Много се радвам да ви посрещна в Москва, след толкова месеци на карантина. Надявам се взаимоотношенията между страните да се развиват и взаимоизгодното сътрудничество да продължи. Туризмът е много важно направление в икономиката, важно е хората да пътуват, каза Догузова.
 
Връзката между двата народа е историческа. Човек, когато пътешества и посещава дадена страна, той научава традицията и бита ѝ.

Туризмът е направление, от което зависят над 50 направления и затова е приоритет за нашата държава.

Страната е открита за диалог и обмяна на опит, категорична бе ръководителят на ФАТ Догузова.
 
Николова подчерта, че продължава активната и успешна работа по подписаната през м. март 2019 г.

Програма за съвместни действия в областта на туризма между Министерството на туризма на Република България и Министерството на икономическото развитие на Руската федерация (2019-2021 г.). и редовно се провежда двустранната работна група в областта на туризма.
 
Министерството на туризма предприема редица стъпки, за да може България да посреща повече руски туристи. Съвместно с Министерството на външните работи успяхме да въведем облекчения в процедурите за издаване на визи, каза Николова.

Целта е визите да се издават в много кратки срокове поради интереса на руските граждани към т.нар. "last minute" почивки.
 
Визи се издават в 59 изнесени центъра в Руската федерация, като процедурите са ускорени максимално. В консулските служби на България в РФ са акредитирани само тези руски туроператора, които отговарят на изискванията за работа на руския туристически пазар, като обменът на информация и сътрудничеството с Федералната агенция по туризъм и "Турпомощ“ е непрекъснат.
 
Голямо признание за важността на страната ни за руския туристически сектор е продължаването на асоциираното членство на Националното представителство по туризъм на България в Асоциацията на руските туроператори (АТОР).

Министерството на туризма има отличното сътрудничество с отговорните за туризма руски институции, не само с федералния център, но и с администрациите и бизнеса от руските региони, обърна внимание вицепремиерът Марияна Николова.
 
Готови сме на сътрудничество и диалог в името на двустранното сътрудничество.

За първи път в Русия туризмът се поставя на първо място като най-важна цел за възстановяването на икономиката. Готови са да поддържаме контакт и да подпомагаме туризмът да се развива, заяви Догузова.
 
В условията на продължаващата пандемия от COVID-19 е от ключово значение да продължим нашето ползотворно сътрудничество.

В момента, в който границите между нашите две страни се отворят, България е готова да посрещне своите руски гости като сигурна туристическа дестинация, в контекста на продължаващата пандемия от коронавирус, подчерта Николова, цитирана от пресцентъра на МТ.
 
На фона на световната карта от увеличаващи се случаи на заразени с новия коронавирус, България остава сред страните с най-малко заразени на Балканите, което я прави сигурна туристическа дестинация, принос за което в голяма степен имат навременните и строги противоепидемични мерки, взети от правителството на Република България, заяви тя.
 

 
По време на срещата бяха обсъдени съвместни действия с цел увеличение на броя на туристите между двете страни; активизиране на доброто двустранно партньорство между туроператорите на двете страни;

възможностите за оказваме съдействие на туристите, които се намират на територията на съответната страна; сътрудничество в областта на осигуряване на безопасност по време на престоя на туристите на територията на съответната страна, особено при организацията на детския отдих;

двете страни да продължат да работят за активизиране на контактите между учебни заведения, като вече има редица университети и институти в Москва и регионите и в България, които обучават кадри за туристическата индустрия и си партнират в учебния процес, обмена на студенти и кадри в областта на туризма.
 
Вицепремиерът отправи покана към ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация да посети България и да участва в предстоящия Българо-руски туристически форум, през последното тримесечие на 2020 г. или началото на 2021 г., посветен на оздравителния и балнео туризъм след глобалната пандемия от Ковид-19, който ще се проведе в рамките на подписаната между министерството на туризма и Федералната агенция по туризъм Програма за съвместни действия.