Санкция от 1000 лв. и 3 месеца отнемане на книжката ще бъдат налагани за каране в аварийната лента на магистралите. Това предвиждат поредни промени в Закона за движение по пътищата, одобрени на първо четене от Транспортната комисия в парламента.

Очаква се промените да влязат за гласуване в пленарна зала през септември. По предложение на БСП депутатите приеха наказанието за движение в аварийната лента да се приравни с наказанието за шофиране в насрещното платно, предаде Дарик.

По сегашния закон няма изрично упомената подобна глоба, коментира началникът на КАТ Бойко Рановски.

"Подкрепяме предложените текстове, защото в момента нямаме изрична санкция за нарушител, който се движи в лентата за принудително спиране или спира без да има основание. В момента има един общ текст за неправилно движение по пътното платно, за което глобата е 20 лв. или ако е с опасност - от 20 до 100 лв.", обясни той.

Според Рановски шофирането в лентата за принудително спиране е нарушение, равносилно на карането в насрещното платно, тъй като заради движение в аварийната лента са се случвали много тежки произшествия.

С други промени Транспортната комисия прие неправилно паркиралите автомобили в зона, на които са поставени скоби, да бъдат принудително вдигани с "паяк” след 19.00 ч.

Комисията обаче не прие предложението в случай, че гражданите нямат 30 лв., за да платят за махането на скобата, да имат възможност да получат фиш от КАТ и да си приберат веднага колата, вместо впоследствие да си я прибират от наказателния паркинг.

Освен всичко друго комисията постави образователен ценз при шофьорските книжки. Така книжката вече няма да може да си извади никой, който няма завършен поне 10 клас или първи гимназиален курс.

Друга промяна пък предвижда пробите за наркотици да не се обвързват с времето на приема им.

Така шофьорът дори да е приемал наркотици преди 40 дни, отново ще подлежи на глоба, ако се намерят следи от тях в кръвта му.