Българите, които живеят в САЩ, са изпаднали в паника от това, че няма да могат да виждат роднините и приятелите си заради новите ограничения покрай пандемията. 

В различни фейсбук групи за наши сънародници в Америка се разпространяват дори слуховете, че спират всякакви полети от Европа за САЩ.

Българин описва своите преживявания от пътуването си до там, станало преди дни. 

Той разказва, че не е имал кой знае какви трудности, но предупреждава, че ситуацията се променя с всеки изминал момент.

Ето какво пише Стоян Стоянов:

"Аз се прибрах преди 25 дни. Билета за полета го купих 4 дни преди заминаването ми (че с тия канселации).

Летях София-Франкфурт (с Луфтханза) и Франкфурт - Вашингтон (с Юнайтед). И двата полета бяха пълни.

14 часа с маски, ако я свалиш стюардесата идва и мрънка да я сложиш. Като кацнахме във Вашингтон, ни дадоха да попълним документ, в който да напишем откъде идваме 

Аз написах България, но служителя го поправи на Германия, нищо, че бях там под 1 час.

Мериха температурата и ни казаха да се самокарантинираме за 14 дни. След няколко дни ни звъннаха по телефона да ни питат как сме, мерим ли си температурата по 2 пъти на ден, стоим ли в къщи, има ли кой да ни носи храна, знаем ли къде е близката болница и такива работи. Дано съм бил полезен!"

Европейският съюз отвори отново външните си граници за 14 държави извън блока още в сряда. Сред тях обаче не е САЩ. Жителите на Канада обаче ще могат да пътуват свободно до Стария континент. Решението влиза в сила от 1 юли.

В ЕС няма да се допускат хора, живеещи постоянно в САЩ или друга трета страна със забрана, независимо от гражданството на човека, съобщи високопоставен служител в Брюксел, цитиран от „Ню Йорк таймс“.

Новите ограничения не са задължителни за 27-те членки на Съюза, но те ще са мотивирани да го спазят, защото иначе рискуват границите на другите страни да бъдат затворени за граждани на неспазващите правилото.