Двойният уикенд по случай Великден продължава и сега е моментът да се отдадете на разходка сред природата. Искате да се измъкнете от циментовата джунгла и да се отдадете на спокойствие? Чудите се къде да отидете? Нашето предложение за вас са Чудните мостове.
Скалният феномен е разположен в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи, на 1450 м надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк (2091 м).

Чудните мостове не са и далеч. Намират се на 80 км южно от Пловдив, на 35 км северозападно от Чепеларе и само на 5 км северозападно от село Забърдо. Така че палете колите и потегляйте натам!

В миналото мостовете са представлявали една цяла пещера, образувала се под рушащото действие на речните води. С течение на времето обаче части от нея се срутили, образувайки спиращите дъха мраморни мостове.

Големият мост е широк около 15 м в по-широките части и дълъг почти 100 м. Състои се от три арки, като най-голямата е с височина 45 м и ширина 40 м. Малкият мост е на 200 м от големия по течението на реката - непроходим, дълъг 60 м, с обща височина 50 м, а височината на арката е 30 м. След него има и съвсем малък трети мост, който представлява пещера, в която водите на река Еркюприя изчезват, за да се появят пак на повърхността след 3 км.
 

Като всеки друг любопитен феномен, зад създаването на Чудните мостове също стои легенда. Тя гласи, че преди много години в землището на село Забърдо имало много пастири. Незнайно откъде се появил змей, който започнал да опустошава стадата им. Пастирите дълги години страдали от набезите на змея. Накрая те измислили как да го надхитрят – натоварили едно магаре с прахан, запалили го и го изпратили срещу змея.

Змеят глътнал магарето заедно с праханта. Тя обаче бавно, но сигурно се разгаряла. Обезумелият змей отчаяно се опитвал да избяга, накрая намерил малка дупка в земята. Огромното му тяло отворило пролуката. След години, когато костите на змея изгнили, останали огромните сводести мостове. Така според легендата се появили Чудните мостове.

Двата големи моста са обезопасени и пригодени за туристически цели. Преминаването е позволено и върху, и под тях. А ако искате да пренощувате там, а не само да си направите еднодневна разходка, имате възможност да се възползвате от намиращите се наблизо хижи.

Източник: trafficnews.bg