Круизните пътешествия са романтично преживяване, но нехигиенично и неекологично, установиха специалисти, които проведоха специално разсопледване.

Тайният анализ на най-големия във Великобритания оператор на круизни пътешествия P&O Cruises показа, че въздухът на круизните съдове е по-замърсен, отколкото този в мегаполисите.

Неголямото пространство на лайнера буквално концентрира мръсните частици около себе си. „Ултратънките частици“, открити във въздуха около кораба, се освобождават от горивото, което използват двигателите. Един круизен лайнер може да изхвърли във въздуха за един ден толкова вредни вещества, колкото един милион коли.

Въздухът на палубата на обичаен круизен кораб съдържа примерно 84 000 вредни частици от гориво на 1 кубичен сантиметър. В каютите този показател се покачва до 226 000 частици на кубичен сантиметър, предава The Independent.

И това е интересно: Миниатюрна медуза пътешественик разкрива тайната на безсмъртието - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

Това е два пъти повече, отколкото в центъра на Лондон - 38 400 на 1 cм³.

Така става ясно, че въздухът на круизните лайнери, по нанасяне на вреда на здравето на човека, е сравним с въздуха в най-замърсените градове по света. Честите морски пътешествия на такива кораби повишават риска от респираторни заболявания, влошаване на работата на сърдечно-съдовата система и симптомите на астма.

Бягството от градския прах в морските простори на круизен кораб не е добро решение на желанието ви да живеете здравословно.

Източник: Profit.bg.