„Нова година – нов билет!“ – майтапят се от вчера жителите на Венеция и техните хиляди гости. Защото със сигурност 2019-а ще бъде запомнена с превръщането на старинния град в истински музей с входна такса.

Просто защото влизането занапред във Венеция за пръв път в нейната история ще става след заплащането на билет. Цената му ще варира между 2,50 и 10 евро, но според запознати най-масовата ще бъде от 5 евро на калпак за ден. Така посещаващите Венеция към 20 млн. туристи ще внасят годишно в общинската класа около 40 – 50 млн. евро допълнително.

Поне половината от тези пари ще бъдат използвани за подобряване на почистването на града от тоновете боклуци, които оставят след себе си многобройните посетители. С останалите средства ще се ремонтират и консервират най-нуждаещите се от реставрация вековни сгради, църкви и паметници.

Изумителното на пътуване на трима неориентирани англичани и един стар Фолксваген от Лондон до Сибир... през България

 

Въвеждането на входен билет за Венеция фигурира в приетия в края на 2018 г. от парламента бюджет на Италия за тази година. Нрмативният акт дава право на общинския съвет на града да въведе входните такси, като това би трябвало да стане поетапно. Мярката е насочена най-вече срещу т.нар. туристи – еднодневки, които пристигат сутринта във Венеция и си отиват привечер, понякога без да похарчат стотинка и за една вода, тъй като си носят всичко за ядене и пиене от къщи. А оставят след себе си огромни количества отпадъци, чието премитане в разчитащия единствено на воден транспорт град е особено трудно. Гостите, отсядащи в хотелите за една и повече нощи, обаче няма да бъдат принуждавани да си купуват билети, тъй като те пече плащат на общината туристическа такса от 5 евро за ден престой. Освбодени от входния налог ще бъдат учениците, постоянните жители и приходящите в града работници и служители, пише "Монитор".

Въпросът с повишена трудност сега е как и къде ще бъдат продавани входните билети. Докато това е сравнително лесно за пристигащите във Венеция хиляди хора с круизни кораби и влакове – парите ще им се вземат по кейове и перони - доста по-сложно е таксуването на гостите, идващи с лични автомобили, туристически автобуси и с такива на градския транспорт. Според общинарите най-лесно би било на основните подстъпи към старинната част да бъдат поставени каси, но опасенията от струпването пред тях на огромни опашки засега задържат инсталирането им. Тоест докато не се реши как и къде да се продават билетите за туристите–еднодневки – във Венеция – вход свободен!