Българи масово се изнасят в Сърбия на почивка за предстоящата ученическа ваканция. Десетки нашенци избират съседната страна, за да съчетаят кратка почивка с дните, в които децата няма да са на училище. Така в последните дни преди края на ваканцията масово местата в хотелите свършват, пише "Монитор".
Предложенията за настаняване са единици, като повечето са отдалечени от ски пистата. Въпреки че местата за каране са по-скоро за начинаещи, много българи се отправят към Сърбия за почивка. Причината да се избират съседите пред нашите курорти са ниските цени за спане и храна, както и евтината карта за ски, която за два дни струва 80 лв.

Макар и единични, все пак оферти има. Например 2 нощувки за двама възрастни и едно дете може да се резервират за около 150 лв. Най-много предложения има за Димитровград, Пирот и Нишка баня. Те са на разстояние между 20 и 40 км от писта „Бабин зуб“. Оферти на по-ниски цени има за Нишка баня, където може да се отседне за около 100 лв., но пък градът е най-отдалечен от местото за ски.

Трябва да се отбележи като допълнителен плюс и близостта до българо-сръбската граница. За софиянци се оказва, че съседският курорт е по-близо, отколкото някои от родни места за зимни спортове. Така се спестява не само от разходите за гориво, но и от времето за пътуване. Разстоянието между София и Пирот е около 90 км, а Димитровград е още по-близо - на около 63 км.

Основни чужди ски дестинации за българите обаче остават Австрия и Италия, като курорти с най-добри условия и близки до страната, обясни Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Според него от по-близките държави нашенците ходят и в Македония, Сърбия, Словакия, Словения. И обясни, че там са сравнително малко българите, които ходят с цел ски, защото условията у нас са по-добри. Българските курорти предлагат по-дълги писти и повече лифтове, обясни още експертът.

България е на 5-о място в класациите по ски дестинация в Европа, а Банско е на 15 място сред курортите, които предлагат възможности за зимни спортове и състезания, каза още той. Той уточни, че пред нас са само утвърдените Австрия, Швейцария, Италия и Франция.
До края на месеца у нас ще се проведат 45 състезания по ски и сноуборд, като февруари традиционно е един от най-натоварените периоди за зимните ни курорти. Освен това през този месец са и големите ваканции на училищата в Европа.

Очаква се добрите условия за ски да се запазят до средата или края на април, а снежната покривка да се запази и през май. Прогнозите са много хора да отидат и през априлските почивни дни на ски. През този първи пролетен месец по 60 хил. българи ще пътуват за ски в съботите и неделите.