Бум на мераклии да спят в леглото на Тато насред пандемията. Напливът към държавната резиденция в Евксиноград е изключително голям, пише телеграф „Телеграф медиа“.

Възможностите за отдих в Слънчевото бунгало, където нощувката е 700 лева на вечер, и Фердинандовата къща, са изчерпани, съобщиха от Министерския съвет.


Капацитетът на държавната резиденция, построена от княз Батенберг, е запълнен на 90%. Оттам са категорични, че не отдават приоритет на държавни служители и дори признават, че има чакащи за почивка, които са подали заявките си още през януари.

По традиция в Слънчевото бунгало, което всъщност е вила с веранда и изглед към морето, почиват премиерът и президентът. Понякога там настаняват и ВИП гости от чужбина като например френския държавен глава Еманюел Макрон и съпругата му Брижит при посещението им във Варна преди 3 години.

Там през 70-те и 80-те години прекарваше летата си и Тодор Живков. То вече може да се наеме и от обикновени туристи, но датите са запълнени. Затова от Евксиноград горещо препоръчват хотел „Манастира“, който е част от резиденцията и наскоро беше ремонтиран

Бунгалата също са атрактивно място, но са малко и възможностите за почивка са ограничени. По-вероятно е местата да бъдат свободни след 13 септември.

Най-евтината нощувка - 150 лв., е в хотелска стая лукс в „Манастира“, а бунгало на брега на морето е 180 лв. Интересът и от представители на държавната администрация, и от външни лица бил голям.

В обектите, управлявани от администрацията на Министерския съвет, се спазват стриктно предписанията срещу коронавируса на министерствата на здравеопазването и на туризма.

Сред тях са ползване на маски, шлемове и други предпазни средства, дезинфектиране на помещенията, указания към гостите за спазване на противоепидемичните мерки и др., заявиха за „Телеграф“ от МС.

Държавните почивни бази са готови да приемат хора, работили на първа линия в борбата с коронавируса, но голям наплив засега няма. До този момент няма постъпили искания от медицински лица с ваучери за почивка в почивните бази на НЕК.


При постъпване на заявка за почивка от такъв тип ще бъде направено всичко възможно тя да бъде реализирана, обещаха от енергийното министерство.

В станцията на „Булгартрансгаз“ в Златни пясъци - УВЦ Република, няма места за свободно почиващи. Това е възможно едва след 28 август, показа проверка на „Телеграф“. До 7 септември единична стая там струва 28 лева, а малък апартамент е на същата цена за нощувка.

„Мини Марица-изток“ разполага с три почивни бази - ПС „Марица изток“ в Старозагорски минерални бани с хотелска и ресторантска част, ПС „Марица изток“ във Велинград с хотелска и ресторантска част и ПС „Пампорово“ само с хотелска част.

През тази година предвид ситуацията в страната, свързана с пандемията от COVID-19, почивните бази на дружеството приемат външни лица от 6 юли 2020 г.

Желаещите да почиват са предимно през уикендите. Към този момент нямало получени заявки за почивка с ваучери от страна на медицински лица.

Навсякъде в почивните бази на дружеството стриктно се спазват всички противоепидемиологични мерки.

Военни и полицейски станции отворени за цивилни

Почивните бази на военните и на МВР са отворени и за цивилни граждани, но цената е значително по-висока от тази за служителите от системата.

Министерството на отбраната разполага с 14 военнопочивни домове и хотели. За служители от Министерството на отбраната и Българската армия и членовете на техните семейства цената за нощувка за сезон „лято 2020“ е в размер от 23,32 лв. до 33,78 лв. на ден на човек на база пълен пансион (закуска, обяд и вечеря).

За същите се предлага настаняване (без изхранване) и в къмпинг „Чайка“, като цената е в размер от 8,96 лв. до 11,16 лв. на ден на човек за нощувка.

За граждани извън Министерството на отбраната цената за нощувка във военнопочивните домове и хотели е в размер от 70,58 лв. до 128,44 лв. за двама възрастни с включена закуска. За къмпинг „Чайка“ цената за цялото помещение за нощувка (без храна) е от 53,68 лв. до 79,24 лв. на ден.

МВР пък разполага със 7 почивни бази. Четири от тях са на морето - във Варна, Несебър, Созопол и Китен, а останалите са във Велинград, Долна баня и Боровец.

Принципно в комплексите за почивка се разрешава и цивилни лица да почиват, но те са при други цени.

От информация на сайта на ведомството се вижда, че например, ако семейството е с двама възрастни и три деца и са нужни 5 легла, може да наеме апартамент в „Тилия“ във Варна или „Лазур“ в Несебър за 191 лв. на нощ.

Отсядаме в покоите на Мария Антоанета за €18 000

Най-големият апартамент в луксозно реставрирания хотел „Риц“ в Париж е вдъхновен от най-известната аристократка във френската история - кралица Мария Антоанета. Апартаментът се нарича Императорски. Голям е 218 кв. м. Изгледът е към площад „Вандом“.

Известният хотел разполага с реплика на спалнята на Мария Антоанета, известна с култовата си фраза “Като няма хляб, яжте пасти“.

Нощувката в този апартамент е на цена от 18 000 евро. През летния период понякога цената достига 28 000 евро на ден.

Императорският апартамент е най-изисканият в хотела. Обявен е за национален паметник на Франция. Намира се на първия етаж. Има две спални, голям салон и трапезария.

Таваните са високи 6 метра, полилеите са луксозни, огледалата са в бароков стил. Спалнята „Мария Антоанета“ е в златисто. Другата спалня е в стил „Луи XVI“.