По традиция краят на почивните дни се свързва с интензивен трафик, но ако си мислите, че сте преживели най-голямото задръстване в историята, лъжете се.


Особено ако го сравните с тези пет задръствания, смятани за най-големите в историята по различни причини, пише испанският вестник El Pais. 

1. Най-старото

Уудсток, Ню Йорк, 1969 (САЩ)


Уудсток е един от най-известните фестивали в историята, но той също така е един от най-непредвидимите. Първоначално той е посещаван от около 60 000 души, а впоследствие зрителите стават повече от половин милион.

Най-малко 250 000 души не успяват да посетят фестивала, защото големият брой хора задръства пътищата, водещи към Уудсток, за повече от една седмица. Поради това най-упоритите почитатели изоставяли колите си и стигали пеша до него.

2. Най-голямото задръстване в права линия

Лион-Париж, 1980 г. (Франция)


Със своите 176 км, това задръстване държи рекорда за най-дълго разстояние до момента.

По време на едноседмична ваканция през февруари 1980 г., когато училищата във Франция са затворени, а семействата заминават да карат ски, внезапна промяна на времето принуждава хиляди парижани да прекратят престоя си в Алпите, което допринася за неочакваното историческо задръстване.

3. Най-сърдечното

Берлин, 1990 г. (Германия)

Падането на Берлинската стена води до събирането на хиляди семейства от едната и другата страна на двете Германии. Това допринася за невиждано до тогава задръстване, при което общо 18 милиона души преминават в двете посоки.

Истинският проблем е, че въпреки премахването на ограниченията за преминаване, граничният контрол остава в сила, а това не допринася особено за гладкото придвижване на трафика.

4. Рекордът за едновременно задръстване

Сао Пауло, 2014 (Бразилия)


Както информира списание Time, Сао Пауло страда ежедневно от най-ужасните задръствания в света. Местните жители би трябвало да са свикнали, че когато излязат с колата си, пътуването им ще бъде по-дълго от очакваното.

На 23 май 2014 г. са подобрени всякакви рекорди. По данни на общинската агенция, която управлява трафика в Сао Пауло, в този ден е достигнат историческият рекорд от 344 километра задръствания едновременно в града.

5. Кралят на всички задръствания

Китай, 2010 г.


Изглежда съвсем нормално в страна с повече от 1.3 млрд. души население да има задръствания по всяко време, но в този случай става дума за задръстване, което продължава 11 дни. То покрива само 100 км по магистрала G110 от Пекин до Тибет, но редица обстоятелства утежняват положението.

По магистралата има ремонтна дейност, случва се в момент, когато повечето жители на Пекин се връщат в града и освен това G110 е една от артериите, които се използват най-много за превоз на стоки в страната.

Получава се такова струпване на автомобили, че много от тях успяват да изминат малко повече от един километър дневно. Жителите на близките до магистралата райони създават нещо като пазар и продават напитки и храна на засегнатите от задръстването.

Цените на стоките, разбира се, не са особено солидарни със ситуацията.

Източник: Profit.bg.