Вие тръгвате във ваканция, но за да не се окаже тя битка, а вдъхновяващо приключение, е добре да се погрижите предварително да изберете надежден туроператор и да знаете какви са правата ви на потребители, пише "По-красиви".

Преди майските празници и предстоящия сезон на летни почивки инспекторите от Комисията за защита на потребителите засилено проверяват предлаганите оферти на туристическия пазар. Те дават полезни съвети за какво да внимавате, за да нямате проблеми по време на отпуската.

Как да изберете туроператор?

Уверете се, че компанията е регистрирана и има валидна застраховка „професионална отговорност“.

Справката е бърза и лесна – в публичния регистър на официалната интернет страница на Министерството на туризма. Така имате гаранция, че ако не е наред нещо, можете да разчитате на компенсация.

Полезно е да проверите и какъв опит споделят в социалните мрежи хората, които вече са ползвали услугите на туроператора -имало ли е проблеми с пътувания и служителите от фирмата как са реагирали на тях.

Какво да проверите, преди да подпишете договор?

Проучете внимателно условията и преценете дали са ви удобни и изгодни.

Най-напред проверете кой предлага офертата. Може да е платформа, която е посредник на туроператор, хотели^ или ресторантьор. Възможно е също да е директен канал на търговеца, предоставящ туристическата услуга Във всеки случай за вас трябва да е ясно кое е лицето и как да се свържете с него.

В офертата трябва да са посочени основните компоненти на туристическия пакет – дестилация, включени услуги, цена, продължителност. Още на този етап трябва да е ясна крайната цена, която ще заплатите, и какво точно ще получите срещу нея. В информацията би следвало да са изброени включените в пакета услуги, както и тези, които ще трябва да заплатите допълнително.

Обърнете внимание на продължителността на пътуването, на категорията и вида на хотелите, в които ще бъдете настанени, на броя на нощувките и храненията. Попитайте какво ще има на празничната вечер -като меню и програма. Не пропускайте да погледнете вида и категорията на превозните средства, ако е включен транспорт.

Вижте дали се предвиждат задължителни допълнителни такси и какви са те. Информирайте се за начина, по който ще се извърши плащането – обикновено се предплаща част от сумата, а останалата се доплаща на по-късен етап.

Непременно изискайте сключването на писмен договор и издаването на ваучер за платените от вас услуги в пакета. Пазете всички платежни документи за внесените суми.

Имайте предвид, че дори резервацията и заплащането да се извършват по електронен път и да не се налага да посещавате офис на търговеца, 14-дневният срок за отказ от сделки през интернет не важи за организираните туристически пътувания, пише „Всичко за семейството“. Договорът би могъл да бъде развален, но при посочените в него условия.

Уловки, за които да внимавате

Не подписвайте договор за пътуване, който включва несправедливи условия. Договорите на някои търговци предвиждат да загубите внесения депозит, ако не успеете’да платите в срок цялата сума за пътуването, но не и да получите обезщетение на същата стойност, ако туроператорът не изпълни свои ангажименти.