20 са точките на смъртта у нас по пътя към морето. Това показва анализ на „Пътна полиция“, предоставен на „Телеграф“, за най-опасните шосета в България за 2017 година, които са взели рекорден брой жертви при катастрофи. Общо местата, където стават най-много и тежки инциденти, са около 130.
 

На първо място в черната класацията към морето е участъкът от София до Варна. По това трасе има общо 9 точки на смъртта – в областите Ловеч, Габрово и Търговище. Там през миналата година са станали 59 катастрофи с петима загинали и 28 ранени. В участъка на магистрала „Хемус“ до София пък годишно стават между 240 и 260 сблъсъка.
 
Основната причина за тях е висока скорост. На пътя между Варна и Бургас неправилно изпреварване предизвиква над 100 катастрофи с около 10 загинали и 50 ранени на всеки 365 дни. Това е основното нарушение, което води до тежки катастрофи.
 
Шосетата в област Търговище са най-рискови и там се пролива най-много кръв, категорични са от КАТ. На второ и трето място в класацията са областите Шумен и около София с по 3-4 жертви в 10 катастрофи.