След известен спад през март, по света COVID случаите се покачват. Как се борят с пандемията в Малта, Дания и Гренландия и какви алтернативни мерки предприемат, за да преодолеят здравната и икономическата криза?

Малта ще плаща на всеки чуждестранен турист, който е избрал да почива на островната държава това лято. Туристите ще получават парите, ако резервират ваканцията си директно през местните хотели. Тези, които са избрали настаняване в петзвезден хотел, ще получат 200 евро, за четиризвезден хотел - 150 евро, за тризвезден – 100.

Властите очакват около 35 000 посетители да се възползват от мярката. Туризмът формираше 27 % от икономиката на Малта преди пандемията. В момента екзотичната държава е с най-висока степен на ваксинация в ЕС. 42% от възрастното население е получило първа игла.

Междувременно Дания въведе „коронапаспорт”. Той е под формата на защитено мобилно приложение или на хартиен носител, който удостоверява, че ползвателят е напълно ваксиниран или че има отрицателен тест от последните 72 часа.

Пропускът позволява на местните жители да влизат във фризьорски салони, салони за красота и дори школи за шофьорски курсове. Той ще е задължителен и за достъп до терасите на заведенията, които отварят на 21 април. Собствениците на обекти, които не изискват представяне на „коронапаспорт”, подлежат на глоба от минимум 400 евро. Санкцията може да достигне 6 000 евро в случай на повторно нарушение. За клиентите глобата е около 330 евро, уточнява Нова телевизия.

В Гренландия глоби не се налагат. Но мерките са строги. Жителите, 55 000 на брой, се придвижват само с лодки и автомобили. Въздушното движение е забранено. Пътническите вътрешни и външни полети са преустановени.

Пътуванията със снегоходи и кучешки впрягове от един регион в друг са разрешени само в специални случаи. В столицата Нуук продажбата на алкохол е забранена. Заради драконовските ограничения островната държава победи коронавируса.