Снимки, направени от новозеландския фотограф Амос Чапъл, разкриват зловещите останки от съветските лагери ГУЛАГ и частично построената железница, на която са умрели 300 000 работници, а телата им са заровени в земята.

Ужасяващите лагери са разположени из сибирската пустош, под и над Полярния кръг, а затворниците в тях били принуждавани да работят по влаковата линия, която била мечтата на Йосиф Сталин – от Салехард до Игарка, съобщава „Дейли Мейл“.

Сътрудниците на съветския вожд знаели, че това е безсмислено начинание на един изключително труден терен, но никой не смеел да му се противопостави.

Лагерите на ГУЛАГ (Главно управление на наказателните лагери) били повече от 100, разпръснати из цяла Русия. Те са заснети от фотографа на радио „Свободна Европа“ Амос Чапъл, който чул за мрачния паметник на човешкото безумие от свой приятел пътешественик.

Той казва, че не знаел имената на лагерите, намиращи се между Салехард и Надим, тъй като те били „безименни или имената им били изгубени за историята“.

Как изглежда призрачната ж.п. линия и разтърсващия разказ на фотографа - вижте на pochivka.blitz.bg!