Карл Маркс яде, пие и пише три години от живота си в един от най-известните белгийски ресторанти - "Домът на лебеда". Той се намира в уникална сграда от XVII в. на "Гран плас" в Брюксел. Маркс пребивава по масите му от 1845 до 1848 г. и с Фридрих Енгелс написват там "Манифест на комунистическата партия", докато отпийват от еликсирите в червено и бяло.
Ресторантът открай време е известен като голяма гастрономическа обител, предлагаща изискана френска и белгийска кухня. Там се провеждат безбройни дипломатически приеми, срещи на високопоставени европейски бюрократи и представители на крупния бизнес. Бъдещето на всичко това обаче сега е под въпрос, защото оазисът на лукса беше продаден тази седмица. Негов собственик беше гуруто на белгийския ресторантски бизнес Алдо Вастапан. Той е пуснал на пазара 100% от акциите си в групата Sogelux Invest, плюс цялата сграда с апартамента на последния етаж. Според градската легенда самият Вастапан никога не е живял там, а тя е била нещо като клуб за лидерите на влиятелната валонска социалистическа партия, която е устройвала празненства след провеждане на изборите.&nbsp;Сумата на сделката остава в тайна<br /> <br /> Но новите собственици вече обявиха, че ресторантът в най-скоро време ще продължи своята работа в обновен дизайн. Занапред разположената на първия етаж бирария &quot;Омеганг&quot; ще работи всеки ден от девет часа до вечерта, а ресторантът ще отваря в 12 часа. Главният готвач на &quot;Домът на лебеда&quot; Димитри Страсер ще запази своя пост. Той обаче ще трябва да разнообрази менюто, доближавайки го до съвременния бизнес-обяд, който е така популярен навсякъде в белгийската столица. Хранителните критици вече са дали високи оценки за уменията на Страсер. Сред неговите шедьоври в листата все още са печени гълъби с боб и пачи крак, като блюдото струва 38 евро. Димитри сервира и агнешко филе с фъстъци, пармезан и зеленчуци отново срещу 38 евро. Гурме ценителите трябва да побързат, ако искат да опитат неговото печено говеждо месо със сок от трюфели и гъши дроб, чиято цена е 40 евро. В менюто има и изобилие от морски дарове, като филе от морски език, стриди, раци и скариди. Като допълнение към това виповете могат да ги комбинират с вино,&nbsp;избирайки от над 10 хиляди бутилки.&nbsp;Повечето са от Франция, но могат да се намерят и от Италия.<br /> <br /> Извън изкушенията в чинията, ресторантът впечатлява още с влизането си с традиционна обстановка с елегантен интериор. Този диамант на Брюксел е задължителен за всеки, който обича тази страна. Но ако интерирорът оставя без дъх, гледката навън е още по-приятна. От балконите на разположените на втория и третия етаж салони се открива уникална гледка към &quot;Гран плас&quot;, старите сгради и статуите по тях. Особено в дните, в които е аранжиран легендарният килим на цветята.<br /> <br /> В градските хроники за пръв път се споменава за таверната &quot;Домът на лебеда&quot; през ХV век. Сградата е реконструирана през 1698 г. след градския пожар през август 1695 г. в резултат на артилерийските бомбардировки на Брюксел от френските войски на краля-слънце Луи ХIV.&nbsp;/БЛИЦ