Банско и Дубай са най-търсените дестинации от българите за посрещане на Нова година. Това показват данните на глобалната платформа за резервации на хотели „Триваго“ в периода 29 декември 2017 г. – 2 януари 2018 г., предоставени на в. „Труд“.

Банско е най-предпочитан за посрещане на празника, след него се нареждат родните курорти Боровец, Велинград и Пампорово. Дубай е петата най-търсена дестинация, където да прекараме новогодишната нощи първият град зад граница в класацията. През 2016 г. той е бил едно място по-надолу в листата, коментират експертите. Българите предпочитат да посрещат Нова година в родните курорти. Те заемат десет от двадесет топ дестинации за празника, показват още данните. На шесто място сред най-търсените места се нарежда София.

Истанбул изненадващо заема седмото място, докато през 2016 г. градът изобщо не е фигурирал в класацията. Европейските столици също са предпочитани за празника и се нареждат от осмо до дванадесето място. Най-много резервации на българи има за Белград, Виена, Рим, Прага и Париж. Съседните ни Солун и Букурещса почти в края на класацията, а до тях се вместват Варна, Пловдив, Велико Търново и Трявна. София е един от най-евтините градове на Балканите и Европа за празнуване на Нова година.

В столицата ни туристите ще платят средно 130 лева за двойна стая на 31 декември, а в Прага престоят ще струва пет пъти по- скъпо или 676 лева.

Средно 540 лева е нощувката във Виена и 464 лева в Будапеща за двойна стая в хотел. По време на новогодишния празник престоят в хотел в Банско и Боровец ще струва средно по 410 лева. В Букурещ нощувка за празничната вечер се предлага за 152 лв., а в Истанбул – за 190 лв.