Два часа висим на опашка за смяна на летните гуми със зимни. Това показа проверка в столичните гумаджийници, където от сряда се занизаха дълги колони от шофьори, които в последния момент са решили да оборудват автомобилите си, съобщава "Монитор".
Пътна полиция официално започна акция „Зима“ на 1 ноември и това стресна водачите, които все още търкаляха старите си галоши. За да спестят глобата от поне 50 лева и дори спиране на автомобила от движение, шофьорите се юрнаха в последния момент, за да приведат возилата си в готовност за студеното време. Това образува големи опашки по повечето големи и дори квартални гумаджийници, където обслужването на един клиент отнемаше поне половин час, и то при положение че гумите не се нуждаят от баланс или някакъв ремонт.

„Съветваме хората да идват възможно най-рано. Вече повечето колеги си промениха работното време и вместо в 8,30 часа, отварят още в 7 часа сутринта“, обясниха от голяма верига магазин за гуми в столицата. От Пътна полиция пък заявиха, че вече са започнали санкционирането на шофьорите, които карат с гуми, чиито грайфер е под 4 мм.

На повечето основни пътни артерии и големи булеварди в столицата имаше постове с по две патрулки, където се спираха колите, а униформените тестваха с грайферомер дълбочината на шарката на гумите. За разлика от водачите от министерството на регионалното развитие бяха категорични, че са готови за зимния сезон.

„Имаме абсолютна готовност за посрещане на зимния сезон. Всички областни пътни управления са с налични над 60% материали. Техниката е налична на 100%”, увери министър Николай Нанков. Той добави, че снегопочистващите фирми имат готовност в рамките на 24 часа да направят необходимата организация. Регионалният министър също призова шофьорите да подменят гумите си със зимни.

Нанков уточни, че указанията на всички директори на областни дирекции са, където има предпоставки, да се затварят пътни участъци до нормалното осигуряване на пропускливост в тези участъци, за да няма бедстващи граждани. Финансовият ресурс, който е заделен за зимно почистване, е в рамките на до 80 млн. лв.

Ако има спестяване на ресурс, той ще се използва за ремонт на пътни участъци догодина. От своя страна Михаил Рашков, директор дирекция „Поддържане пътната инфраструктура“, обясни, че има санкционирани фирми през миналия зимен сезон. Стойността на санкциите варира от 10 000 до 40 000 лв. месечно.