Докато американският град Лос Анджелис работи за възстановяване на няколко от историческите си забележителности, една от най-емблематичните от тях може скоро да изчезне.

Градските служители изчисляват, че през следващите пет години палмите в региона ще умират толкова бързо, че може да отнеме 30 - може би дори 50 години, за да ги заменят, съобщава Los Angeles Times.

И това е малко вероятно да се случи.

Палмовите дървета не са родени в Лос Анджелис. Всъщност, тяхната история в Града на ангелите започва през ХІХ век.

В опит да съблазнят новодошлите, които се придвижват на запад, градските плановици внасят палми от цял ​​свят. Те ги разполагат покрай улиците на града.

Тъй като Южна Калифорния се превръща в епицентъра на филмовото производство, режисьорите започват да използват палмовото дърво като емблема на Лос Анджелис.

Мисията за засаждане на палми се подновява през 30-те години на миналия век с появата на златния век на Холивуд.

Само през 1931 г. отделът по озеленяване на Лос Анджелис е засадил около 25 000 палми в целия град.

Днес много от същите тези палмови дървета приветстват посетителите, когато влязат в града и ги придружават при всяка тяхна разходка из Меката на Холивуд.

Но през последните години паразити и гъбички атакуват палмовите дървета на Лос Анджелис, което довежда до същинско опустошение.

Заедно със старостта, те рискуват да изтрият палмовата популация на града.

Но тъй като температурите в Лос Анджелис продължават да се покачват, както и цената на палмовите дървета (най-скъпите струват до 20 000 долара), местните власти искат да заменят растенията с нещо по-практично.

"Лос Анджелис е изправен пред все по-горещи вълни, затова е важно да засаждаме дървета, които осигуряват адекватна сянка, за да предпазят хората и да охладят града", каза Елизабет Скрац, програмен директор на City Plants.

Палмовите дървета, разбира се, не са най-добрият избор за град, който иска да се бори със смог.

По отношение на неутрализиране на последиците от замърсяването, те действат повече като трева, отколкото като дървета.

Затова градските служители са решили да ги заменят с местни видове дървета, които се нуждаят от по-малко вода и добавят повече кислород във въздуха.

Въпреки че вероятно ще останат в града през следващите няколко десетилетия, през следващия век палмите могат да изчезнат.


Много хора вярват, че собствениците на имоти ще продължат да ги засаждат и поддържат живи.

Длъжностните лица обаче няма да заменят всяко умиращо палмово дърво. Това ще се прави само в шест исторически области на Лос Анджелис, включително Холивуд и центъра на града.

Източник: Profit.bg.